Miklós
-7 °C
4 °C

Már 71 magyart menekítettek ki Libanonból

2006.07.24. 16:43
Kapcsolódó cikkek (1)
Már hetvenegy magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Libanonból Szírián keresztül az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus kirobbanása óta - tájékoztatta Medgyes Péter damaszkuszi nagykövet hétfő délután az MTI-t.

A hétfő reggeli géppel kilenc újabb magyar állampolgár utazott haza Damaszkuszból, ezzel emelkedett 71-re a damaszkuszi nagykövetség segítségével a Libanont szárazföldi úton, Szírián keresztül elhagyók száma.

A hétfői géppel hazautazottak között volt egy a terhességének 35. hetében lévő kismama is. Őt végül orvosi szakvélemény alapján indították útnak, és a Baptista Szeretetszolgálat orvosának kíséretében szerencsésen hazaérkezett Budapestre - mondta a nagykövet telefonon a szíriai fővárosból.

Túl a rohamon

A nagykövet tájékoztatása alapján a Libanonból menekülő turisták "nagy rohamán" már túl van a külképviselet, jelenleg nem tartózkodik Libanonból menekülő magyar a damaszkuszi nagykövetségen.

A délutáni órákra várnak azonban négy magyart, akik a libanoni fővárosból mennek át Damaszkuszba a két külképviselet segítségével: a bejrúti magyar nagykövetség szállítja őket a szíriai határig, ahol pedig a damaszkuszi magyar képviselet munkatársai várják őket. Várhatóan a kedd reggeli géppel ők is hazajuthatnak Magyarországra - közölte Medgyes Péter.

Szíriában béke van

A nagykövet tájékoztatása alapján a hajóval Libanonból Ciprusra távozókkal együtt lassanként minden magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni azok közül, akik segítséget kértek a magyar diplomáciától.

A damaszkuszi állapotokkal kapcsolatban Medgyes Péter elmondta, hogy a szíriai fővárosban legutóbb három nappal ezelőtt volt egy nagyszabású - de békésen lezajló - tüntetés Hezbollah-zászlókkal, és Izrael-ellenes jelszavakkal. A szíriai fővárosban jelenleg teljes béke honol, a szomszédos Libanonban zajló háború nyomai Damaszkuszban nem érezhetőek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.