Elemér
5 °C
16 °C

Elítélik a vadnyugati akciót a nemzetközi szakértők

2004.09.03. 17:00
Elhibázottnak tartják a beszlani túszmentőakciót a nemzetközi szakértők. A "vadnyugati stílusú lövöldözés" nem kedvez az orosz kommandósok megítélésének. A szakértők szerint körültekintőbben kellett volna eljárni a gyerekekre tekintettel. Egy brit szakértő szerint azonban a "kemény fickó" Putyin helyesen döntött.
Egyértelműen kaotikusnak tartják a beszlani túszmentő akciót a nemzetközi szakértők. "Mindenkinek számítania kellett arra, hogy ha támadás indul a terroristák ellen, akkor gyerekek is áldozatul esnek. Ha ez az akció tervezett támadás volt, nagyon kedvezőtlen nemzetközi visszhangja lesz a dolognak" - vélekedett Gromoslaw Czempinski nyugalmazott tábornok, a lengyel elitkommandó, a Grom alapítója.

Vadnyugat és tervezetlenség

"Vadnyugati lövöldözéssé fajult a dolog, ez nem volt összehangolt katonai művelet" - vélekedett Wilf Owen, brit biztonság- és védelempolitikai szakértő is.

Czempinski szerint a legnagyobb kérdés most az, hogy tervezett támadást hajtottak-e végre a különleges alakulatok, vagy az iskolában történtekre reagáltak.

Óvatosabbnak kellett volna lenni

"Amikor gyerekek tömege kerül túszejtők karmai közé, ésszerűtlen kommandóakciót indítani, hacsak nem áll rendelkezésre olyan értesülés, amely szerint a terroristák meg akarják kezdeni túszaik kivégzését. Lehetséges, hogy az orosz hatóságok kommandósokat küldtek be az iskola területére abban az autóban, amelyet hivatalos bejelentés szerint a holttestek kiszállítása végett küldtek oda" - vélte Ászáf Hefec, a Jamam izraeli elitkommandó alapítója.

Putyin "kemény fickó"

Tim Ripley brit védelmi és antiterrorista szakértő, a lancasteri egyetem munkatársa szerint "igazán nem lenne nagy meglepetés, ha kiderülne, hogy tervezett rohamot intéztek a túszejtők ellen", hiszen "Vlagyimir Putyin orosz elnök kemény legény hírében áll". Véleménye szerint semmiféle jel sem utal arra, hogy a terrorakciók változást idéznének elő az orosz politikában és katonai stratégiában, legfeljebb az orosz rajtaütések válnak miattuk gyakoribbá. A brit elemző szerint Moszkvának nem kell tartania kedvezőtlen nemzetközi reakciótól.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.