Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Nyitrai incidens: a rendőrség a lakosságtól kér segítséget

2006.08.28. 19:04
A szlovák rendőrség hétfőn közleményben kérte a lakosságot, hogy bejelentésekkel segítsen kézre keríteni a "nemzetiségi indítékból elkövetett rablótámadás" elkövetõit.

A szlovákiai Nyitrán pénteken reggel két kopaszra nyírt bőrdzsekis férfi azért támadott meg és brutálisan bántalmazott, majd kirabolt egy 23 éves magyar diáklányt, mert az a mobiltelefonján magyarul beszélt. Az eset az eddigi legdurvább volt az utóbbi napokban elszaporodott magyarellenes szlovákiai atrocitások sorában.

Különleges nyomozócsoportok

Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya a történtek után különleges rendőrségi nyomozócsoportokat küldött a diákvárosba és a tv-kamerák elõtt ígérte meg, hogy addig nyomoznak, amíg a tettesek kézre nem kerülnek. Szombaton elkészültek a lehetséges elkövetõk fantomképei, de mert ezek csak a hétfõn megjelent lapokban kerültek közszemlére, a rendõrség vasárnap estig nem kapott érdemben értékelhetõ bejelentést.

A nyitrai rendőrség szóvivõjének közlése szerint a városban megerõsítették a járõrszolgálatot. Milos Fábry rendőrségi szóvivő megerősítette: a rendőrség rendelkezik a tettesek elfogásához szükséges erőkkel és eszközökkel, de a nyomozás részleteiről és a bevetett erõk számáról egyelőre nem tájékoztatott.

A pozsonyi diplomácia is reagált

Pozsonyi külügyi közlemény szerint a szlovák kormány a nyitott kétoldalú kérdések és mechanizmusok kezelésére az alapszerződés kínálta eszközöket tartja a legalkalmasabbnak, ezért a kisebbségi és a belügyi kérdésekben illetékes vegyes bizottságok összehívását indítványozta.

Juraj Migas szlovák nagykövet azt is javasolta, hogy a magyar és a szlovák külügyminiszter "közös nyilatkozatban ítélje el azokat az incidenseket, amelyek a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság területén a közelmúltban megestek".

A magyar diplomácia elismeri Pozsony igyekezetét

A szlovák félnek átadott magyar szóbeli jegyzék kifejezetten elismeri azokat a lépéseket, amelyeket a hétvégén a pozsonyi kormány, Robert Fico miniszterelnök, illetve a szlovák hatóságok tettek. Ezt a magyar külügyi tárca szóvivõje mondta hétfõn az MTI-nek. Polgár Viktor arra reagált, hogy a szlovák külügyminisztérium az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közleményben meglepetésének adott hangot, mert szerinte a magyar fél nem méltányolja a szlovák kormány és a hatóságok erõfeszítéseit, amelyeket a szélsõséges magyarellenes jelenségek megfékezése érdekében kifejtettek.

A magyar külügyi szóvivő hangsúlyozta: a magyar vélemény változatlanul az, hogy az ilyen szélsőséges incidensekre azonnali, egyértelmű és határozott elhatárolódásnak kell következnie a politika, a kormányok részéről. "A magyar kormány ezt megtette, a miniszterelnök és a külügyminiszter is, és a jövőben is megteszi. A politikusoknak felelõsséggel kell viseltetniük, mintát mutatni a társadalom előtt" - szögezte le Polgár Viktor.

A HÖOK a magyarellenes cselekmények megfékezését kéri

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a magyar nemzetiségû nyitrai lányt ért incidens miatt felszólítja a szlovák kormányt, hogy a törvény legteljesebb szigorával lépjen fel a tettesekkel szemben, illetve a jövõben mindent tegyen meg az etnikai bûncselekmények megelõzése érdekében - közölte a szervezet hétfõn.

A HÖOK mély megrendüléssel értesült arról, hogy egy magyar nemzetiségû, szlovák állampolgárságú egyetemista lányt etnikai jellegû támadás ért múlt péntek délelõtt Nyitrán. A brutálisan megvert lány "bűne" mindössze annyi volt, hogy magyarul beszélt mobiltelefonján - olvasható a szervezet közleményében.

A HÖOK megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyar egyetemisták és főiskolások ügyeire, és kiváló kapcsolatot ápol úgy a szlovákiai magyar diákszervezettel, mint a szlovák országos hallgatói önkormányzattal.

A HÖOK egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy az idõsebb generációkban esetlegesen meglévő nemzeti ellentétek átültetése a fiatalokba rendkívüli veszélyekkel járhat, hiszen a két ország hallgatóinak, azaz jövendõ értelmiségének kiemelten fontos szerepe van abban, hogy Magyarország és Szlovákia között békés együttélés, továbbá mindkét ország és mindkét nemzet javát szolgáló együttmûködés alakuljon ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.