Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Őrizetbe vették a szlovák újnácik egyik vezetőjét

2006.08.29. 19:22
A szlovák rendőrség kedden őrizetbe vette Besztercebányán Marian Kotlebát, egy újnáci csoport vezetőjét és 11 szimpatizánsát. A csoport meg akarta zavarni az 1944-es fasisztaellenes Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulóján rendezett központi ünnepséget.

Marian Kotlebát, a Szlovák Testvéri Közösség (SP) vezetőjét és társait azért vették őrizetbe, mert megpróbálták megzavarni a nemzeti ünnepet - közölte Jan Packa országos rendőrfőkapitány. A rendezvényen beszédet mondott Ivan Gasparovic államfő és Robert Fico kormányfő.

Meg akarták zavarni az ünnepet

Kotleba és támogatói nem sokkal az ünnepség kezdete után próbáltak meg bejutni a helyszínre, de a rendőrség megakadályozta őket ebben, és azután vették őrizetbe őket. A főleg fiatalkorúakból álló 12 fős csoport a szervezet nevével ellátott pólót viselt.

Gasparovic államfő beszédében kijelentette, hogy az intoleranciát csakis összefogással lehet legyőzni. Üdvözölte, hogy a külföldi diplomáciai képviseletek nagy számú delegáltja fogadta el az ünnepségre szóló meghívást.

A nemzeti pártként bejegyzett SP tagjai már többször rendeztek erődemonstrációt a 62 évvel ezelőtti felkelés évfordulóin, és "szlovákellenes bolsevik puccsnak" kiáltották ki azt.

Szabályos demonstrációk

A csoport a Hitler csatlósállamaként fennállt egykori szlovák állam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda egyenruháit idéző stilizált öltözéket visel. Az SP tagjai többször felsorakoztak egy-egy város központi terén, ahol legalább egy órán át merev, katonás terpeszben "strázsálva" szidják a magyarokat, a zsidókat, a romákat és a parlamenti demokráciát.

Rendezvényeiken a háborús bűnösként kivégzett Jozef Tiso egykori fasiszta államfőt és a Vezérnek nevezett Jozef Kotlebát, a pártjukat létrehozó informatikaszakos tanárt éltetik.

Ezeket az akciókat korábban a rendőrség tétlenül figyelte, mert a szabályosan bejelentett demonstrációk ellen csak rendbontás esetén léphet fel. Robert Fico kormányfő nemrég "félőrülteknek" nevezte az SP tagjait, akik szerinte ártanak Szlovákia hírnevének.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.