Zalán
6 °C
19 °C

A polgármester is vétkes a szlovákiai romagyilkosságban?

2001.07.10. 12:53
Még mindig nem tudja családja, hogy hol található annak a roma férfinak a holtteste, akit múlt csütörtökön rendőrök vertek agyon a kelet-szlovákiai Magnezitovcén. Eddig négy férfi ellen indult eljárás, köztük a lemondott polgármester ellen is. Egy helyi roma szervezet vezetője szerint a rendőri brutalitás újabb kivándorlási hullámot indíthat el.
Még mindig nem tudja családja, hogy hol található az 51 éves Karol Sendrei holtteste, akit múlt csütörtökön rendőrök vertek agyon a kelet-szlovákiai Magnezitovcén - közölte a szlovákiai Új Szó. Állítólag az özvegyet hivatalosan nem is értesítették férje elhunytáról. A roma civil szervezetek a belügyminiszter, valamint a jolsvai körzeti és a nagyrőcei járási rendőrparancsnok leváltását követelik.

Cigányellenesség Szlovákiában
Szöveg Szlovákiát többször is elítélték már nemzetközi emberi jogi szervezetek - elsősorban az Amnesty International és a Human Rights Watch - a roma kisebbséget ért bánásmód miatt. E tekintetben elmarasztalta északi szomszédunkat az amerikai külügyminisztérium éves emberi jogi jelentése is.
A tettest csütörtök délután Andrej Hudák - hétfőn lemondott - magnezitovcei polgármester portáján vették őrizetbe jolsvai és nagyrőcei rendőrök. A volt elöljáró és fia, valamint a rendőrjárőr két tagja ellen indul bűnvádi eljárás. A kihallgatások során számos ellentmondás merült fel: egyes tanúvallomások szerint a legsúlyosabb sérüléseket a polgármester és fia okozta. A Besztercebányai Járásbíróság döntése értelmében szabadlábon védekezhetnek.

Csáky közbenjárást ígér

Csáky Pál miniszterelnök-helyettes őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt családjának, s a rasszizmus megnyilvánulásának tekinti az esetet. Csáky Pál személyesen fog közbenjárni a belügyminiszternél. Alexander Patkoló, a Szlovákiai Roma Kezdeményezés elnöke szerint az egyre gyakoribb rendőri brutalitás konfliktusokat és újabb kivándorlási hullámot idézhet elő - írja a szlovákiai magyar újság.

Radiátorcsőhöz bilincselve verték agyon

A roma férfi halála brutális volt: radiátorcsőhöz bilincselve verték agyon. A polgármester felesége az Új Szónak azt mondta, hogy Karol Sendreit azért vitték be a rendőrök, mert korábban életveszélyesen megfenyegette őket. A rendőrök a férfi két fiát is megverték vele együtt, egyikük még kórházban van.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!