Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Szlovákiában populista kampánnyal vádolják a Fideszt

2004.07.22. 12:27
Egy szlovákiai lap szerint a Fidesz félrevezető kampányt indított a szlovákiai magyarok egykori földjeinek visszaszerzéséért. A Fidesz gazdatagozatának elnöke szerint viszont csak a ködösítés folytatódik az ügyben. Faludi Sándor szerint a kampány célja, hogy felébredjenek a volt földtulajdonosok, mert "Benes holtában el fogja rekvirálni azt, amit életében a bürokratái nem tettek meg".
Félrevezető kampányt indított a Fidesz, amikor a szlovákiai földek ügyében magyar állampolgároknak kínált jogsegélyt - írta csütörtökön a Pozsonyban megjelenő SME.

Populista kampány

A liberális szlovák napilap hírmagyarázója, Marian Lesko felhívja a figyelemet arra, hogy a szlovák agrártárcát vezető, a Magyar Koalíció Pártjához tartozó Simon Zsolt is "populista magyarországi kampánynak" nevezte a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség akcióját. "Az MKP részéről először, ám indokoltan hangzott el ilyen elítélő nyilatkozat a partnerpárt címére" - írja Lesko, aki szerint nehéz megítélni, milyen befolyása van Orbán Viktor pártjának Bugár Béla pártjára. Az azonban biztosra vehető, hogy a szlovák kormányhoz tartozó MKP-nak semmilyen befolyása nincs a legerősebb magyar ellenzéki erőre.

Holtában rekvirál

A Fidesz gazdatagozatának elnöke szerint az sem gond, ha "rosszat írnak" kampányukról, amelyet a hónap közepén indítottak, mert az is segíti az egykori tulajdonosok felvilágosítását. Faludi Sándor szerint a Fidesz nem értelmezi tévesen a joghelyzet, hiszen csak arra karják felhívni a magyarországi és a szlovákiai közvéleményt, hogy sok elkobzottnak hitt föld esetében nem végezték el a jogi átvezetést, ezért jövő év szeptemberéig az egykori tulajdonosok vagy leszármazottaik visszakaphatják azokat. Faludi szerint a kampány célja, hogy felébredjenek a volt földtulajdonosok, mert "Benes holtában el fogja rekvirálni azt, amit életében a bürokratái nem tettek meg". A fideszes politikus szerint itt valójában a tulajdonos által nem ismert földekről van szó, amelyek az elmúlt évek törvénykezési ködösítése során a "nem nevesítettnek minősülő föld" elnevezést kapták.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.