Judit
-2 °C
8 °C

Tábornok kerestetik

2001.02.14. 23:52
A horvát elnök is részese lett immár annak az ügynek, amely szinte megosztja a horvát társadalmat. A háborús bűnök elkövetésével vádolt Mirko Norac érintkezésbe lépett ugyanis Stipe Mesic államfő hivatalával, hogy kihallgatást kérjen Mesictől, a fegyveres erők főparancsnokától. Norac ezidáig több ízben is cáfolta, hogy 1991-ben bármiféle köze lett volna a horvátországi szerb civilek lemészárlásához, ennek ellenére a horvát hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene, miközben a politikai okok miatt nyugalmazott tábornok bújócskát játszik a rendőrséggel.

Norac mellett 150 ezren tüntettek
Mirko Norac sokáig az ,,érinthetetlenek" közé tartozott, minthogy azon kiváltságosok közé tartozott, akikben az elhunyt horvát elnök, Franjo Tudjman a messzemenőkig megbízott. Ám Tudjman halálával megszűnt a védelem. Az elnök halálát követő politikai fordulat után Mirko Norac ellen elfogatóparancsot adtak ki. Az időközben nyugalmazott tábornok nem kívánt közelebbi kapcsolatba kerülni sem a horvát ítészekkel, de legkevésbé a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, melynek vezetője, Carla del Ponte zágrábi látogatásakor nyomatékosan érzékeltette Ivica Racan kormányfővel: az együttműködés - hacsak nem kívánják elszigetelni az országot - elengedhetetlen, s ennek bizony része az is, hogy a nemzeti hősként tisztelt Noracot kihallgassák.

Mert bizony felmerült a gyanú, hogy a vérzivataros horvát-jugoszláv háború során Gospics városánál Norac - állításával ellentétben - nem csak a város védelme érdekében adott ki parancsokat, hanem az ott élő civil szerb lakosság lemészárlását is elrendelte.

A tábornok áldozatkész

Norac persze mindent tagad, mondván: számára csak a haza védelme volt mindig is a fontos, s 22 évnyi szolgálat után érzése szerint megérdemelné, hogy elfogulatlan, pártatlan ítélkezésben legyen része. A Slobodna Dalmacija spliti napilapnak adott nyilatkozatában azonban hozzátette: ha kell, akkor kész még egy áldozatra - ha igazán ezt kéri tőle a Haza. " Ám csak abban az esetben adja fel magát, ha nem verik bilincsbe, és Zágráb nem adja ki őt Hágának. A nagybetűs Haza eközben - és nem éppen csendben - két részre szakadt.

Majdnem mindenki Mirko Norac

Mesic életrajza Hitler fő műve mellett Splitben, 2000 nyarán
Legalábbis a tengermelléki Dalmáciában, melynek büszke szülötte Norac. A legnagyobb dalmát városban, Splitben vasárnap több mint 150 ezer ember gyűlt össze, hogy kikényszerítse: vonja vissza Zágráb a Norac elleni elfogatóparancsot. A Slobodna Dalmacijának éppen a tüntetés napján nyilatkozó Norac is a tüntetők között volt - így a lap - és ő maga is táblával a kezében hirdette: Mirko Norac vagyok. Az feltehetően a véletlenek összjátéka, hogy a delikvenst senki nem ismerte fel, márpedig hívein kívül akadtak ott bőven rendőrök is.

Nocsak Norac!

És egyszer csak felbukkant Norac! Méghozzá egyenesen Stipe Mesic horvát államfő jelenti be a ,,Dnevnik Plus" tévéműsorban, hogy a bujkáló nyugdíjas tábornok bejelentkezett az elnöki hivatalban, mondván, beszélni szeretne vele - vagyis minden katona legfőbb parancsnokával. A horvát elnök közölte: Norac tévedésben van, minthogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nem adott ki ellene elfogatóparancsot. Ám, hogy hol is van a tábornok, azt ő sem tudta megmondani. Mesic - Noraccsal folytatott telefonbeszélgetése alapján - közölte. Norac valahol bujkál, de éppen ideje lenne tisztázni ezt az ügyet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.