Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Rakéták százai fenyegetik Tajvant

2005.03.02. 08:31
Hétszázhat kínai harcászati rakéta van jelenleg Tajvanra irányozva, csaknem másfélszer annyi, mint két évvel ezelőtt - közölte a tajvani elnök. Szerinte nem szabad feloldani az EU fegyvereladási embargóját.
Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) felszólította az Európai Uniót (EU): ne oldja fel a Kína ellen 15 éve érvényben levő fegyvereladási embargóját. "Kína gyors ütemben növeli Tajvanra irányzott harcászati rakétáinak számát, fokozva a sziget fenyegetettségét. 2003-ban 496 harcászati rakétája volt telepítve a Tajvannal szemközti délkeleti partvidékén, most 706" - mondta kedden este európai uniós parlamenti képviselőkkel tartott videokonferenciáján.

"Az embargó feloldása helytelen üzenetet közvetítene Pekingnek" - hangsúlyozta azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint az EU hat hónapon belül meg akarja szüntetni az 1989-es Tienanmen téri vérontás miatt alkalmazott fegyvereladási embargóját.

Tajvan 1949-ben, a kínai polgárháború végén szakadt el Kínától, és azóta gyakorlatilag önálló. Nemzetközi jogi értelemben azonban továbbra is Kína része, s Peking erő alkalmazásával fenyegeti arra az esetre, ha kikiáltaná függetlenségét.

Washington Tajvan gyakorlati elszakadása óta a sziget védelmezőjeként lép fel, és most rosszallja az embargó feloldására vonatkozó európai elképzeléseket. Attól tart, hogy Kína a Tajvant védelmező amerikai erők ellen is felhasználhatja azokat a fegyvereket, amelyeket a nyugat-európai országoktól vásárolhat az embargó esetleges megszüntetése után.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.