Árpád
-1 °C
9 °C

Bush nem áll ki Tajvan függetlenségéért

2003.12.11. 11:54
Peking teljes sikerként könyvelte el Ven Csia-pao kínai kormányfő első washingtoni látogatását különösen azután, hogy George Bush amerikai elnök erélyesen bírált minden olyan egyoldalú tajvani lépést, amely a sziget függetlenségének kinyilvánítását célozza.
"Megköszönjük és nagyra becsüljük Bush elnök véleményét, amelyet Ven miniszterelnök előtt fejtett ki" - fogalmazott csütörtökön Pekingben szokásos heti sajtóértekezletén Liu Csien-csao kínai külügyi szóvivő, aki szerint az amerikai elnök bizonyságát adta annak, hogy érti a kínai álláspontot.

Bush ellenzi

A kínai vezető kedden járt a Fehér Házban, és Bush a megbeszélésen leszögezte: ellenzi a tajvani vezetésnek azt a törekvését, hogy hivatalosan független államnak nyilvánítsa a szigetet, és az amerikai külpolitika továbbra is az egy Kína elvét vallja.

"Ellenzünk mindenféle egyoldalú döntést, akár Kína, akár Tajvan részéről, amely a status quo megváltoztatását célozza. Tajvan vezetőjének szavai és tettei arra utalnak, hogy ilyen egyoldalú döntést hozhat a fennálló helyzet megváltoztatására, amit mi ellenzünk" - hangsúlyozta az amerikai elnök.

Rakéták árnyékában

Csen Suj-pien tajvani elnök a napokban többször is hangoztatta: március 20-án az elnökválasztással egy napon olyan népszavazást akar, amelyen a sziget lakosai kérhetik majd, hogy Kína azonnal vonja vissza a Tajvanra szegeződő ballisztikus rakétáit, illetve, hogy Peking tegyen nyilvánosan világos ígéretet arra: nem alkalmaz erőt Tajvannal szemben.

Csen ugyanakkor leszögezte, hogy a referendumnak semmi köze a Kínától való függetlenséghez. "Nem áll szándékunkban megváltoztatni a status quót" - fűzte hozzá.

Kína egyesülne

Ven ezzel kapcsolatban a Bush elnökkel lezajlott találkozón hangsúlyozta: Kína a békés újraegyesítés híve mindaddig, amíg csak van reménysugár az ilyen megoldásra. Peking tiszteletben tartja, hogy a tajvani nép demokráciát akar, de a tajvani vezetés a demokrácia örvén népszavazással akar éket verni Tajvan és Kína közé. A szakadár tevékenységet azonban a kínai fél egyáltalán nem fogadhatja el.

Ven szerdán körútjának következő állomására, Kanadába utazott tovább.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!