Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Huszein elfogása nem változtat a helyzeten

2003.12.15. 14:23
Legfeljebb propagandaértéke lehet Szaddám Huszein elfogásának. A diktátor nem irányította az amerikaiak elleni akciókat, mi több, azok nagy részét nem is hívei követték el - vélekedik Tálas Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint ha irakiak döntenek Huszeinről, elfogadható a halálos ítélet.
"Jelképes dolog" Huszein elfogása - nyilatkozta az Indexnek Tálas Péter biztonságpolitikai elemző, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője. Mint mondta, az amerikaiakat folyamatosan támadó ellenállók jelentős része nem Huszein-hívő Baath párti harcos, legalább négy-öt különböző csoport felelős az akciókért.

Huszein amúgy sem irányíthatta az ellenállást három négyzetmáteres rejtekéből - vélekedett Tálas. Összességében a diktátor elfogása némileg visszafoghatja a támadásokat, "de a helyzeten, a megszállás rendszerén alapvetően nem változtat" - mondta az Indexnek a szakértő. Tálas azt is kizártnak tartja, hogy a megváltozzon a háborút ellenző országok eddigi álláspontja. Számukra ugyanis nem Huszein elfogása, hanem a háború jogalapja, elindításának módja volt kérdéses - mondta.

A háború ugyanakkor kiváló propagandaeszköz mind az amerikaiak, mind az újraválasztásért küzdő Bush számára. Tálas épp ezért nem tartja kizártnak, hogy a volt diktátor peréből hatalmas médiaesemény lesz. A szakértő elhibázott lépésnek tartaná, ha Huszeint nem Irakban állítanák bíróság elé, ahogy azt is, ha az iraki kormányzótanács szándékai szerint zárt tárgyaláson ítélnék el. "Ez könnyen mártírt faraghatna" Huszeinből - nyilatkozta az Indexnek.

Tálas ugyanakkor elfogadhatónak tartaná a diktátor halálos ítéletét. Fontosnak tartja azonban, hogy a diktátorral "saját társadalma számoljon el". Ha tehát Huszeint nyílt tárgyaláson, irakiak, egy korrekt perben ítélnék el, "ízléstől függetlenül" el kell fogadni az ítéletet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.