Pál
-9 °C
0 °C

Szerdán vagy csütörtökön indul az Irak elleni háború?

2003.03.16. 14:26
A The Sunday Telegrap szerint a Kuvaitban állomásozó amerikai és brit csapatok elfoglalták végleges hadállásukat, így szerdán, vagy csütörtökön hajnalban indulhat az Irak elleni támadás. A lap szerint Tony Blair már feladta a harcot az új BT-határozat elfogadtatásáért.
A Kuvaitban állomásozó brit és amerikai alakulatok a hétvégén elfoglalták végleges hadállásaikat, és a támadás várhatóan szerda vagy csütörtök hajnalban indul - írta katonai illetékeseket idézve a The Sunday Telegraph.

Blairt nem érdekli pártja, vagy kormánya esetleges lázadása

A vezető konzervatív brit lap szerint Tony Blair kormányfő, aki gyakorlatilag feladta a harcot az új ENSZ-határozat elfogadtatásáért, nem fog törődni a saját pártjában és kormányában várható újabb lázadással, és csatlakozik az Egyesült Államokhoz az Irak elleni katonai akcióban. Két hete az Irak ügyében beterjesztett kormány-állásfoglalás ellen a londoni alsóházban a munkáspárti törvényhozóknak több mint a negyede - 122 képviselő - fellázadt, és ellenindítványt terjesztett be, amely szerint nincs alapja az iraki háborúnak. Ez volt a modern brit politikatörténet legnagyobb parlamenti kormánypárti lázadása egy kormányjavaslat ellen.

Még többen fordulhatnak kedden a kormány ellen

Előzetes számítások szerint az új BT-határozat nélküli brit részvételről szóló, keddre tervezett alsóházi vitában még többen, 150-en fordulnak majd szembe a kormánnyal a Labour padsoraiban, de a frakció vezetése arról biztosította Blairt, hogy a 411 kormánypárti képviselőnek több mint a fele felsorakozik a kabinet mögött az alsóházban. Ez azért különösen fontos, mert munkáspárti vélemények szerint is súlyosan kikezdené a miniszterelnök pozícióját, ha a saját oldalán sem tudná megteremteni a többséget Irak ügyében.

Beszédek a nemezetekhez

A The Sunday Telegraph szerint a vasárnapi azori csúcs után George Bush amerikai elnök a hét elején beszédet intéz a nemzethez, és valószínűleg Tony Blair is így tesz, miután tájékoztatta II. Erzsébet királynőt a hármas csúcstalálkozóról. Ezután 24 órás türelmi időszak következik a fegyveres beavatkozás kezdete előtt, időt adva az ENSZ fegyverellenőreinek és a külföldi diplomatáknak a távozásra.

Élénkül az iraki ellenzék

A konzervatív brit vasárnapi lap értesülése szerint az utóbbi időszakban élénkül az iraki belső ellenzék aktivitása is. Egyre több a szabotázsakció; az egyik leglátványosabb a minap történt, amikor felrobbantották a Moszul-Bagdad vasútvonal egy szakaszát Moszultól nem messze, és egy szerelvény ki is siklott.

Rendszerellenes tüntetésekről is érkeznek hírek: Kirkukban állítólag 20 ezren vonultak az uralkodó Baath párt helyi székháza elé, követelve Szaddám Huszein elnök lemondását. A tüntetők három, Huszeint ábrázoló óriásplakátot összetéptek, kézigránátot hajítottak a pártszékházra, és egy pártilletékest megöltek - írta a brit lap.

Megrongált Huszein képek

Huszein arcképeit országszerte is egyre többször rongálják meg, amiért mindeddig halálbüntetés járt. A lapnak azonban a brit külügyminisztérium egy illetékese azt mondta: most, hogy Huszein rezsimje megmentésére összpontosítja energiáját, az ellenzék mind erősebben hallat magáról

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.