Mária
-6 °C
-2 °C

Több millió fontért radart vásárol Tanzánia

2001.12.28. 14:05
Huszonnyolcmillió angol fontba (majdnem 12 milliárd forint) kerül az a légiirányító rendszer, amit Tanzánia szeretne megvásárolni Nagy-Britanniától katonai és polgári repülésének biztosítására. A négy éve készülődő ügylet meglepte a Világbankot, aki szerint a pénzt inkább az egészségügyre és oktatásra kéne költeni. Tanzánia egyike a világ legszegényebb országának, a Világbank és az Nemzetközi Valutaalap idén novemberben 3 milliárd dolláros kölcsön megfizetését engedték el az országnak.

Viharos ülésen járult hozzá a brit kormány, hogy huszonnyolcmillió fontért eladják Tanzániának azt a fontos légiirányító rendszert, ami 250 brit munkahelyének megtartását jelentené.

Tanzánia - ahol az egy főre eső GDP évi 240 dollár - négy évvel ezelőtt jelezte, hogy szeretne egy hasonló rendszert vásárolni. A légiirányító rendszer vásárlását - mely katonai és polgári célokra is használható - a Barclays Bank finanszírozza, 40 millió fontot kölcsönözve Afrika egyik legszegényebb országának.

Világbank: egy olcsóbb modell is elég lett volna

Az ügyletről szóló hírek azonban nem tetszenek a Világbanknak és érthető módon: a Nemzetközi Valutaalappal karöltve ez év novemberében 3 milliárd dollárt engedtek el Tanzánia tartozásából, így az ország adóssága után fizetett kamat 193 millió dollárról 116 millió dollárra csökkent.

A Világbank nem ellenzi a rendszer vásárlását, szerinte azonban egy régebbi és olcsóbb modellel is megelégedhetne a tanzániai kormány. A Világbank számításai szerint túlzás a szükséges oktatási költségvetés egyharmadát egy ilyen rendszerre költeni. Noha egy brit lap azt jelentette, hogy a Világbank megtilthatja az ügyletet, a pénzintézet szerint erre nincs lehetősége.

Katonai célokra is használhatják a rendszert

A szervezetnek az sem tetszik, hogy a légiirányító rendszert katonai célokra is kívánják használni, és ez a "funkció" is megdobta a számlát néhány millió fonttal. A tanzániai légvédelemnek egyébként tizenkilenc vadászgépe van (egyik sincs repülőképes állapotban), és négy fegyver nélküli helikoptere. Tanzánia kormánya megvédte az ügyletet: szerintük az ország védelmének és biztonságának érdekében szükség van a rendszerre.

Nigéria űrprogramot indítana

A közelmúltban egy másik szegény afrikai ország is nagyravágyó terveket szőtt: a nyáron Nigéria bejelentette, hogy űrprogramot kíván indítani. Az országban alapvetők az infrastrukturális hiányosságok: kevés a járható út, szinte hiányzik az egészségügyi ellátás és kevesen tanulhatnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.