Miklós
-7 °C
2 °C

Tapétavágó késsel tesztelte a biztonsági rendszert

2003.10.21. 10:12
"A biztonsági ellenőrzések nem túl alaposak" - állt azoknak a fegyverként is használható szerszámoknak a tasakján, melyeket egy amerikai diák csempészett fel több utasszállító gép fedélzetére. A késeket hetekig nem vette észre senki.
Nem néhány órán, hanem öt héten át voltak két amerikai utasszállító gép mosdójában azok a tapétavágó kések, amelyeket egy 20 éves amerikai diák helyezett el ott - közölte hétfőn közvetítők útján maga a "csínytevő", aki a biztonsági ellenőrzések alaposságát akarta kipróbálni.

A tapétavágókat a múlt hét végén fedezték fel, s már éppen hozzáláttak volna az összes amerikai utasszállító gép átvizsgálásához, amikor önként jelentkezett a tettes.

"Nem túl alapos"

A diák, aki péntek óta őrizetben van, hétfőn közölte: a különösen éles vágóeszközöket már szeptember 12-én, illetve 15-én elhelyezte részint a washingtoni nemzetközi, részint az észak-karolinai Raleigh-Durham repülőtéren egy-egy ott álló utasgép mosdójában. A tapétavágókat rejtő nejlonzacskókban cédulákat is tett azzal a felirattal, hogy "A biztonsági ellenőrzések nem túl alaposak".

A diák azt is elmondta hétfőn, hogy tettéről még szeptember közepén elektronikus postán értesítette az amerikai repülésbiztonsági hatóságokat, de üzenetére senki sem reagált. További közlése szerint ő maga február óta "hat alkalommal repült amerikai gépeken úgy, hogy fegyvernek használható tárgy volt nála".

Nem reagáltak

Tom Ridge amerikai belbiztonsági miniszter a diák legújabb közlései nyomán nagyon alaposan ki akarja vizsgáltatni, miért nem reagált senki a diák teljes nevet és pontos címet tartalmazó e-mail üzenetére, és - ha igaz, amit a fiatalember állít -, hogyan fordulhatott elő, hogy a később oly nagy riadalmat keltő tárgyak hetekig a két gép mosdójában maradtak.

A diákot mindettől függetlenül tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják pánikot okozó tettéért.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.