Árpád
-1 °C
9 °C

Áttért iszlám terroristát fogtak el Temesvárnál

2006.06.27. 11:07
Terrorizmussal gyanúsítják azt a lugosi férfit, akit a román hatóságok Buziás városában fogtak el, s aki Temesvárra igyekezett, hogy ott felrobbantsa magát, és kikényszerítse a román csapatok kivonását Irakból.

A férfinél egy házilagos készítésű szerkezetet találtak, amelynek része volt egy mobiltelefon, illetve két, gázzal teli palack. A román hatóságok szerint a férfi magát akarta a levegőbe repíteni a szerkezettel.

A férfit hétfő éjjel, a Temes megyei Buziás városában tartóztatták le. Az akcióban részt vettek a román titkosszolgálat, az SRI és DIICOT, vagyis a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni nyomozóügyészség munkatársai, a hotnews.ro internetes újság szerint.

Az ügyészek szerint a férfi Lugosról indult, és Temesvárra tartott, ahol egyedül próbálta végrehajtani az akciót. Állítólag a bánáti nagyváros központjában akarta felrobbantani magát, az általa bütykölt szerkezettel.

A 28 éves férfi letartóztatásakor elmondta, arra próbálta volna rákényszeríteni a román hatóságokat, hogy vonják vissza az ország csapatait Irakból.

A férfit terrorizmus vádjával tartóztatták le, és egész éjszaka kihallgatták, írja a hotnews.ro. A hatóságok időközben átkutatták a férfi lugosi lakását is, ahol CD-ket és egy számítógépet foglaltak le.

A hatóságok szerint a férfi áttért az iszlám hitre, és olyan nézeteket vallott, amelyek terrorcselekmények elkövetését ösztönözték benne. Az SRI és a DIICOT adatai szerint a lugosi férfi - akit régóta, legalább hónapok óta figylet a titkosszolgálat - kapcsolatot tartott fenn egy boszniai terrorhálózattal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.