Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Amerika huszonkét terroristát akar

2001.10.10. 18:24
Közzétette az amerikai elnök annak a huszonkét legveszélyesebbnek tartott terroristának a listáját, akik Oszama bin Laden szervezetének tagjaiként a szeptember 11-ei terrorakciók mellett részt vettek vagy a World Trade Center elleni korábbi támadásban, vagy az USA afrikai nagykövetségeinek felrobbantásában. A közellenségek bőrére fejenként akár 5 millió dollárt is elérő vérdíjat tűztek ki.
A terroristák a sötétben bujkálva működnek, de mi az igazság fényét világítjuk meg rajtuk - mondta az amerikai elnök, amikor nyilvánosságra hozta a világ 22 legkeresettebb terroristájának listáját. George W. Bush szerint azzal, hogy nyilvánosságra hozzák fényképeiket, álneveiket, elveszik tőlük biztonságukat. "A lista a vezetők, fő támogatók, tervezők és stratégák neveit tartalmazza - mondta az elnök - Meg kell találni és megállítani őket."

A névsor prominenseit a szeptember 11-ei terrorcselekmények, a WTC elleni 1993-as, az USA afrikai követségei elleni 1998-as támadások megszervezésével és elkövetésével gyanúsítják. A listát két nappal azután tették közzé, hogy az USA arról tájékoztatta az ENSZ-et: Afganisztánon kívül a nemzetközi terrorizmus más fészkeire is csapást kíván mérni.

Nem marad hely, ahová elbújhatnának

Az FBI történetének egyik legsikeresebb találmánya az első számú közellenségek "most wanted" listája - mondta Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója, aki Bush elnök után tartott beszédet a sajtótájékoztatón. A listát 50 éve találták ki, azóta teszik közzé az egész világon a legkeresettebb bűnözők arcképét és személyleírását.

Eddig 467-en kerültek fel a listára, közülük 438-at el is kaptak, ami közel 94 százalékos felderítési arány - emelte ki az FBI első embere. Mueller bízik abban, hogy az arcképek elterjesztése után nem marad hely a Földön, ahová a terroristák el tudnának bújni a több millió potenciális informátor elől. Az FBI igazgatója kiemelte, hogy milyen sok közellenséget fogtak el gyakran külföldi - állampolgári bejelentés alapján.

Elkapják őket, bárhol is vannak

A Mueller után következő Powell külügyminiszter közölte: a terroristákat, akiknek vér tapad a kezéhez, el fogják kapni, bárhol is legyenek a világban. Bejelentette, hogy a névsorban szereplők fejére 5-5 millió dollár vérdíjat tűztek ki. A politikus felidézte, hogy 1984 óta ajánlanak fel jelentős vérdíjat azoknak, akik információt szolgáltatnak a legveszélyesebb bűnözőkről. Ez idő alatt 22 ügyben 8 millió dollárt fizettek ki az informátoroknak. Ilyen módon tudták például megakadályozni, hogy a World Trade Center elleni korábbi merényletben részt vevő Ramzi Juszef eredeti terveit megvalósítva elraboljon és felrobbantson 12 utasszállító repülőgépet.

Mugnija, a legügyesebben rejtőzködő terrorista

Imad Fayez Mugniyah
Ami a körözött terroristák "csúcslistáját" illeti, azon Oszama bin Laden mellett a legérdekesebb személy Imad Mugnija, akiről most - vélhetőleg mintegy másfél évtizeddel ezelőtt készült - fényképet is közzétettek, bár Mugnija azóta állítólag már két plasztikai műtéten is átesett. Ezt az embert tartják az elmúlt évtizedek legügyesebben rejtőzködő terroristájának. Bizonyára ő irányította 1983 októberében azt a több száz ember életét kioltó robbantásos merényletet, amelyet Libanonban hajtottak végre egy ottani amerikai katonai laktanya ellen. Két évvel később gyilkossággal együtt járó géprablásban is személyesen részt vett.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.