Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Portugál 'Terror Házából' luxuslakóház

2002.05.20. 16:01
Portugáliában heves vitát robbantott ki egy luxuslakóház terve, amelyet a nemrég még rettegett portugál titkosszolgálat, a PIDE hírhedt székházában terveznek kialakítani.
A négy emeletes épület a portugál főváros divatos Chiado negyedében áll, az 1974-es forradalom óta üresen. A forradalom után a PIDÉ-t felszámolták, és azóta az épületnek nem volt gazdája.

Kínzókamrából full extrás hálószoba

A luxuslakóház építési terveit már be is nyújtották a lisszaboni városi tanácsnak. Ha a városatyák jóváhagyják a tervet, akkor a 40 évig tartó Salazar-diktatúra idején számos halálos áldozatot is követelő rettegett vallatótermeket, kínzókamrákat és cellákat elegáns luxuslakásokká alakítják - írja a BBC.

A tervekre a portugáliai fasiszta rendszer veterán ellenállói felhábrodottan reagáltak. Egyes vélemények szerint a titkosszolgálat áldozatai legalább annyit megérdemelnek, hogy a PIDE egykori székházát emlékükre múzeummá alakítsák. Ezzel nemcsak kegyeletüket rónák le az elhunytak előtt, de emléket állítanának a diktatúra elleni küzdelemnek is. A tiltakozókat igazából az háborítja fel, hogy az építővállalat még emléktáblával sem kíván tisztelegni a titkosszolgálat áldozatai előtt.

Bohémok negyede

Az épület falán jelenleg emléktábla tiszteleg annak a négy áldozatnak az emléke előtt, akit a PIDE 1974 augusztus 25-én lőtt agyon, mikor a diktatúra ellen az utcára vonult tömeg összegyűlt a környéken. A titkosszolgálat emberei tüzet nyitottak a fegyvertelen tömegre.

Lisszabon Chiado kerülete a 19. század óta a portugál főváros művészeinek és értelmiségieinek kedvelt városrésze. A környéken azonban 1988-ban súlyos tűzvész pusztított. Az újjáépített, elegáns, színes és felkapott negyedben az ingatlanárak hirtelen rendkívül magasra szöktek, és nagyon kapóssá váltak a lakások. A volt titkosszolgálat épületét azonban sötét múltja miatt eddig egyetlen vállalkozó sem akarta felújítani.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!