Előd
5 °C
12 °C

'Valamilyen terrortámadás biztos lesz'

2003.09.04. 07:01
Öngyilkos merénylők nagy-britanniai támadásától tart a londoni rendőrfőkapitány, aki szerint az ilyen merényletek veszélye a többszörösére emelkedett az utóbbi időben.
Sir John Stevens, akinek szavait a csütörtöki The Times idézte, a szeptember 11-ei amerikai terrortámadás második évfordulója elé időzített nyilatkozatában azt mondta: a brit terrorelhárítás minden eddiginél magasabb fokú készültségben van.

Sir John szerint a rendőrség és a kormány egyaránt azzal számol, hogy valamilyen terrortámadás bizonyosan lesz Nagy-Britanniában. Erről pontos hírszerzési értesülés nincs, de csak idő kérdése egy merénylet elkövetése - tette hozzá a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt.

A rendőrfőkapitány kijelentette: nem habozna katonai erő kivezénylését kérni London utcáira, ha a fenyegetés olyan szintre hágna, mint az év elején a Heathrow repülőtéren.

Februárban a legnagyobb brit repülőtéren és tágabb környékén több hétre a hadsereg harckocsikkal megerősített egységei vették át az ellenőrzést, miután a kormány olyan hírszerzési értesüléseket kapott, hogy az amerikai merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat kézi rakétafegyverrel utasszállító repülőgép lelövésére készül.

Sir John szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az al-Kaida kapcsolatokat épített ki nagy-britanniai szélsőséges csoportokkal, és az "ügyért meghalni kész talpasokat toboroz", akiknek fanatizálására vallási megszállottakat alkalmaz.

Öngyilkos merényleteket még soha nem követtek el Nagy-Britanniában, ám tavasszal két brit állampolgár ilyen támadást hajtott végre Izraelben - írta a csütörtöki The Times. A vezető brit napilap értesülése szerint a Scotland Yard szakértőket küldött Izraelbe, tanulmányozandó a terrorelhárítási módszereket.

A kiemelt londoni idegenforgalmi és politikai intézmények védelmét már májusban látványosan megerősítették; a parlamentet betontömbökkel vették körül, hogy ne lehessen robbanószerrel megrakott járművel az épületnek hajtani.

Vasárnap a terrorelhárító hatóságok eddig példátlan katasztrófavédelmi gyakorlatot hajtanak végre a londoni Cityben; a feladat feltételezett vegyi és biológiai támadás következményeinek felszámolása.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.