Emőke
8 °C
19 °C

Dőlés

2001.09.11. 17:36
Kapcsolódó cikkek (1)
George W. Bush, bármit tegyen is ezek után, bárhogy ráncigálja is a szálakat, bármilyen véres és totális bosszút is álljon, alighanem bukott politikus. Kül- és védelempolitikából egyes. Kiderült, hogy nagyon mellényúlt.

Nem azért, mert az amerikai biztonsági erők nem tudták megakadályozni azt, ami történt. Nem azért, mert az FBI és a CIA kudarcot vallott. Ilyen van. Hanem azért, mert a támadássorozat tökéletesen - tökéletesen - demonstrálta azt, hogy milyen jellegű fenyegetésekkel kell az Egyesült Államoknak a huszonegyedik században szembenéznie. És ez a fenyegetés nem az interkontinentális rakétáktól, nem a "csavargóállamoktól", Bush kedvenceitől jön. Ez a fenyegetés nem látható, gigantikus, és éppen ezért végeredményképp' egy szuperhatalom által kivédhető fenyegetés. Ez a fenyegetés a láthatatlan, kicsiny, rejtőzködő terroristától jön. Aki ellen rakétavédelmi rendszert építeni nem lehet.

"Ennyit ér a rakétavédelmi rendszered, W. Coki. Nincs rakéta. Bomba van. Bomba, eltérített repülőgép és egyes terroristák. Ilyen az új háború."

Bush eddigi kül- és védelempolitikája eddig másról sem szólt, csak a csavargóállamok atombombáiról, melyek ellen kipróbálatlan, gyakorlatilag működésképtelen, csillagászati összegekbe kerülő, műholdas védelmi rendszert kell építeni. Amelynek érdekében érdemes összerúgni a port Kínával, Európával és persze az oroszokkal, akiknek ellenőrizetlen és védtelen ázsiai atomfegyver-raktáraiból egyébként mérsékelt szakértők szerint is kilószámra lopják "egyesek" a plutóniumot.

Ennyit ér a rakétavédelmi rendszered, W. Coki. Nincs rakéta. Bomba van. Bomba, eltérített repülőgép és egyes terroristák. Ilyen az új háború.

Persze: ez a háború nem is olyan új. Emlékszünk még Kadhafi elnökre, a líbiai őrültre, akit majdnem a saját ágyában öltek meg Reagan elnök bombái a nyolcvanas években? Válaszul "vett" egy amerikai foglyot valami palesztin terrorista csoporttól és agyonlövette. Ezek máshogy játszanak, W. Ha nincs rakéta, van más. Mindig van más.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.