Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Konzervatív Sziget Tusnádfürdőn

2003.07.31. 13:22
Tizennegyedszerre rendezték meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet, az Indexnek azonban most először volt szerencséje testközelből tanulmányoznia a konzervatív szórakozás mibenlétét. Előadások, viták, bulik váltogatták egymást ezalatt az egy hét alatt. Szubjektív beszámolónk következik.
"Az erdélyi kirándulásokat gyomorral és májjal kell csak bírni" - biztatja az Index kommandóját egy tapasztalt tusnádfürdői táborozó. Feles pálinkát csak egy-két éve mérnek, régebben talán le is köpték, aki deci alatt rendelt. Keményen hangzik mindez a legizmosabb pesti alkoholistának is, hát még nekünk.

Sehol egy irredenta tüntető

Tekintse meg fotóinkat
Pedig akár irodalmat is hallgathatnánk, színházat is nézhetnénk a konzervatív szigetfílinget árasztó sátrak valamelyikében, derül ki a program előzetes tanulmányozásánál. Azért a női olajbirkózás és az erotikus csókolózóverseny is érdekelne, lelki szemeink előtt egy kemény Selmeczi Gabriella vs. Dávid Ibolya csata sejlik fel - pedig csak tizennégy órát kell autózni, hogy végleg megváltozzon a konzervatív szórakozásról felállított prekoncepciónk. (Nahát, a bokrokból valahogy sehogyan sem bukkannak elő irredenta tüntetők.) Az itt-ott felbukkanó fideszes politikusok sem kárhoztatják a világot Trianonért, nem akarják visszacsatolni Erdélyt, bírálják viszont a magyar kormányt a kedvezménytörvény "kiüresítéséért". Ennyi belefér, gondoljuk.

Ellenrendezvény

A kép tovább sötétül, amikor a szó a tízezres látogatottságú, időben párhuzamosan futó marosvásárhelyi ellenbulira (főszerepben a Republic, a Bikini és Baja Ferenc) terelődik, amiért a felelősséget egyértelműen arra a Markó Bélára terelik, aki eddig gyakorlatilag minden évben ellátogatott Bálványosra, és akit ugyanolyan természetességgel hívtak meg idén is, ő azonban nem jelent meg. A szakadás tehát karnyújtásnyi távolságban, ami azért tragédia, mert az RMDSZ 6-7 százalékos támogatottságát kettéosztva könnyen két parlamenten kívüli (azaz 5 százalék alatti) pártot kaphatunk.

A kinyilatkoztatásokon túl

Az első nap legizgalmasabb programja a Székelyföld területi autónomiájáról szóló vita, ami régóta foglalkoztatja az erdélyieket, de a kinyilatkoztatásokon túl még soha sem jutott az ügy. Pedig az RMDSZ 1992-es kolozsvári nyilatkozatában már burkoltan ugyan, de hitet tett a székelyföldi autonómia mellett.

Hallgatjuk a felszólalókat, akik az EU egyik friss ajánlását idézik, amely szerint az unió preferálja, hogy ahol a nemzetiségi arányok lehetővé teszik, területi autonómiát biztosítsanak a kisebbségeknek. Ez így rendben is van, de a megjelent Reform Mozgalmasokon (ez az RMDSZ-ből kivált konzervatív politikusok tömörülése) kívül senki nem akar még csak hallani sem a dologról, se a román hivatalos szervek, sem a Romániai Magyarok Demokrata Szövetsége.

Csődület a médiasátornál

Másnap a média helyzetéről szóló kerekasztal okoz nagy csődületet. A moderátorként feltüntetett Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa szerepéből kiesve saját, az anyaországban már jól ismert agendáját próbálja eladni a balliberális médiaösszeesküvésről, mialatt az erdélyi magyar sajtó megjelent képviselői kétségbeesetten próbálták a szót saját, cseppet sem rózsás helyzetükre terelni.

Aggastyánok a képernyőkön

Hirtelen megüti a fülünket, hogy "a magyarországi médiában a rendszerváltás óta nem történt generációváltás", el is képzelünk rögtön egy párhuzamos világegyetemet, ahol a TV2 és az RTL Klub képernyőin kizárólag aggastyánok jelennek meg, aztán konstatáljuk, hogy a mienk kicsit sem hasonlít erre.

Internetes penetráció

Ez a probléma Szalai Annamária világképével - akadhatna egy ember a környéken, aki látott már médiaügynökséget (vagy szerkesztőséget vagy akármit), és aki szembesíti a valósággal. Amikor például az internetes sajtóra terelődik a szó, Szalai kijelenti: az internetes penetráció (istenem, ez egy olyan szép szexuális szó) Romániában és Magyarországon annyira alacsony, hogy ez a média nem játszik jelentős szerepet. Kérem, kérem, vezesse el őt valaki a www.webaudit.hu oldalra, lásson néhány olvasottsági adatot.

A sör olcsó és jó

A többórás vitákat sörökkel öblítjük le, melyekért otthoni viszonyainkhoz képest pitiáner összeget fizetünk. A híres csíki sör korsója alig 120 forint (minősége pedig egészen kiváló), sörkorcsolya gyanánt pedig megteszi a tusnádi sajátosság, a sajtos palacsinta. Alkoholt egyébként nem hedonizmusból fogyasztunk, cél a túlélés - szervezetünk nehezen alkalmazkodik a helyi klímához, a forró nappalok után esténként tél tombol a hegyekkel körülvett településen. Hajnalonta felhők közt sétálva közelítjük meg szállásunkat.

Mindennapra több koncert

Szórakoztatás: minden napra (hét van belőlük) jut legalább egy anyaországbéli sztárcsapat, a legtöbbet pedig egy helyi zenekar, a csíkszeredai Role együttes játssza, háromszor is ők gondoskodnak a hajnalig tartó buli akusztikus hátteréről. A zenekarok nem politikai alapon történő kiválasztása némi konfliktust okoz a konzervatív közönség köreiben, többen nehezen viselik, amikor a Ladánybene 27 a kenderfogyasztást népszerűsíti átkötő szövegeiben, és egy spanglis zászlót is lengetnek koncertezés közben. Egyes hírek szerint még aláírásgyűjtési akció is indult a konzervatív értékekhez nem illeszkedő propaganda ellen.

Az országrész nyalásról pro és kontra

A közönség szélesebb körének nem jön be viszont Lovasi "Kispál" András produkciója, koncertjét "csendesülős" programjának számaiból tette össze, a klasszikus slágerek legtöbbje elmarad, így a zenekarral először találkozó közönség kielégítetlen marad. "A leszakadtországrész-nyalást meghagyjuk az utánunk következő zenekaroknak" - rebegi a mikrofonba, amire a közönség kisebbik hányada "leliberális köcsögözi". Ákos, a konzervatív oldal sztárja viszont későbbi fellépésén vitatható módon reagál "kollégája" beszólására, ő a nyalást egészen más kontextusban ajánlja az előtte megszólaló zenésztársa figyelmébe. S még a magyar miniszterelnök is belefér a programba, mikor dadogni kezd, elnézést kér és jelzi, ő inkább ezt meghagyná a kormányfőjének. Ákos Andante-koncertje egyébként brutális siker, a helyszínen megjelent öt-hatezer ember (életkoruk a 2 és 70 éves közötti teljes mezőt lefedi) nagy része végigtombolja az egyébként szintén csendesre, akusztikusra hangszerelt dalokat.

A legnépszerűbb program: Orbán

Tekintse meg fotóinkat
A politikai programok legnépszerűbbje természetesen az Orbán Viktor részvételével megtartott kerekasztal, ahol az exminiszterelnök mellett Schöpflin György londoni politológus, Constantinescu ex-államelnök, valamint Adrian Severin EBESZ-elnök szerepel. Kellemes meglepetés a helyzetet nem ismerőknek (ezek vagyunk mi), hogy a két román résztvevő óriási népszerűségnek örvend a magyar lakosság körében, bejövetelüket és beszédeiket is sűrűn díszíti vastaps. A show viszont természetesen Orbáné, őrá tódult ide a sokezer ember sok esetben igen távolról, és percekig tartó taps köszönti megjelenését. A Fidesz-elnök a fellépés előtt egy hetet töltött a közelben, családjával, a hegyek közé vonulva, elmondott beszédét is itt írta, ez alkalommal teljesen egyedül, tanácsadók nélkül.

Kár nélkül

Hazaútra a román rendőrség kedves meglepetéssel szolgált a tábor magyarországi lakóinak: 15 darab traffipaxot helyeztek ki Csíkszeredán és a környező falvakban a nagypénzű turisták megsarcolása végett. Szerencsére az akcióról időben értesültünk, így anyagi kár az Index szerkesztőségét nem érte.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.