Emőke
8 °C
19 °C

Életfogytiglant kapott van Gogh gyilkosa

2005.07.26. 12:41
Életfogytiglani börtönbüntetést kapott az a 27 éves marokkói férfi, aki tavaly novemberben brutálisan megölte Theo van Gogh holland filmrendezőt. A bíróság szerint a muszlim férfi tette terrorista akció volt.

Mohammed Bouyeri két héttel ezelőtt beismerte, hogy november 2-án lelőtte és megkéselte a biciklivel munkába tartó, a muszlim vallást és a multikulturális társadalmat több ízben élesen bíráló művészt. A marokkói férfi elvágta áldozata torkát, és a holttestre késsel egy papírt tűzött, amelyen egy hosszú, zavaros, vallási utalásokkal teli szöveg volt.

Újra megtenné


Mohammed Bouyeri
A holland-marokkói állampolgárságú férfi nem bánta meg bűnét, mint mondta, ha esélye lenne rá, újra megtenné, írja a BBC. Korábban Bouyeri úgy nyilatkozott, hogy célja "harc közben meghalni, hogy hitének mártírja lehessen", és elutasította a védelemhez való jogát is.

Az amszterdami gyilkosság megdöbbentette a hollandokat. Nem találtak magyarázatot ugyanis arra, hogy a Hollandiában született és nevelkedett férfi miért fordult a radikális iszlám felé.

Az ügyész több mint négyórás vádbeszédében azt állította, hogy Bouyeri tagja volt egy Hofstad nevű iszlámista terrorcsoportnak. Bizonyosra veszik, hogy a gyilkosnak volt segítője, bár a rendező megölését a bizonyítékok szerint egyedül hajtotta végre.

A holland Michael Moore


A néhai Theo Van Gogh
Az áldozat, a publicista-rendező a világhírű festőművész Vincent Van Gogh testvérének, Theónak ükunokája volt. A holland Michael Moore-ként is emlegetett, radikális nézeteket hangoztató rendező három évvel ezelőtt bemutatott Nadzsib és Julia című tévésorozatában az iszlám társadalmakban jelen lévő, a nők elleni erőszakot mutatta be. Ebben az évben sugározták Behódolás című kisfilmjét, amely hangos ellenkezést váltott ki a hollandiai muszlim társadalomban.

A lelőtt filmrendező korábban filmet készített egy holland képviselőnőről, Ayaan Hirsi Aliról is. A politikus ugyancsak az iszlámról vallott radikális nézeteiről ismert Hollandiában, Van Gogh róla készített portréfilmjében vallotta be, hogy akkor szökött el Szomáliból 22 éves korában, amikor apja erőszakkal próbálta férjhez adni. A Koránról és az iszlámról vallott nézetei miatt több halálos fenyegetést kapott ő is, ezért évek óta rendőrök vigyáznak rá.

Muszlim város lesz Rotterdam
A 16 milliós Hollandiában jelenleg egymillió muszlim él, a nem európai kisebbségek száma összesen 1,5 millió (az összlakosság 9 százaléka), ami 2012-ben elérheti a 12 százalékot. Az ország vonzerejét a bevándorlók számára az adja, hogy a különféle juttatások és az aránylag laza adminisztráció miatt itt a legjobb letelepedni. A bevándorlók ráadásul nem élnek szegényen, és nem kényszerülnek igazi gettóba sem tömörülni, mint a legtöbb nyugati országban.
Egyes előrejelzések szerint Rotterdamban öt-tíz éven belül többségbe kerülnek a muszlimok. Ennek oka egyrészt az erős bevándorlás, amely mindig is elsősorban a nagyvárosokba koncentrálódott (a holland kikötőváros hatszázezer lakosából már ma is 288 ezer a bevándorló), másrészt a muszlim bevándorlók körében megfigyelhető magas népszaporulat, harmadrészt az őshonos lakosság alacsony népszaporulata.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.