Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Bemutatták a meggyilkolt van Gogh Fortuynről szóló filmjét

2004.12.13. 12:40
A holland társadalom válságát hangsúlyozták a novemberben meggyilkolt Theo van Gogh utolsó filmjének bemutatóján megjelentek. Az iszlámot támadó nézetei miatt meggyilkolt rendező utolsó filmje a bevándorlóellenessége miatt meggyilkolt Pim Fortuynről szól.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette mutatták be a novemberben meggyilkolt Theo van Gogh utolsó filmjét Hágában. A szintén meggyilkolt populista politikusról, Pim Fortuynről szóló dráma szerdától lesz elérhető az interneten, a mozik januárban tűzik műsorukra az alkotást.

Két meggyilkolt emlékére

Az ünnepi premieren hírességek és van Gogh rokonai is részt vettek. "Sajnos, a film már nem csak Fortuynnek, de van Goghnak is emléket állít", nyilatkozta a Reutersnek a populista politikus meggyilkolásának napja után 06/05 címen forgalmazott filmről Tara Elders, az alkotás egyik főszereplője.

A filmben a rendező amellett, hogy emléket állított a bevándorlás ellen elsőként fellépő, iszlámellenes, de a liberális értékeket védelmező meleg politikusnak, a holland titkosszolgálatot is megvádolta a gyilkosságban való részvétellel. Fortuynnel egy állatvédő végzett 2002-ben, közvetlenül a hollandiai választások előtt. Van Gogh teóriája szerint a titkosszolgálatok azért voltak érdekeltek a politikus halálában, mert Fortuyn ellenzett egy hadiipari szerződést.

Bárhol megtörténhet

Ahogy az iszlámellenes Fortuyn, úgy van Gogh meggyilkolása is a liberális holland társadalom válságára utal. "A hollandok mindig úgy gondolták, hogy a tumultózus világ egy csendes kis szigetén élnek, ez azonban már soha többé nem lesz így. Hollandia esete azt mutatja, hogy ez bárhol megtörténhet", nyilatkozta a Reutersnek Gijs van de Westelaken, a 06/06 producere.

Theo van Goghot nem sokkal a most bemutatott film utómunkáinak befejezése után ölte meg egy marokkói származású, szélsőséges iszlám csoportokkal is kapcsolatot tartó merénylő. A gyilkosság nagy felháborodást váltott ki, és iszlámellenes akciókat okozott. A két gyilkosság véleményformáló hatására jellemző, hogy nem sokkal van Gogh halála után egy televíziós szavazáson Fortuynt választották minden idők legnagyobb hollandjának.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.