Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Tibet 'felszabadításának' állít emléket Kína

2002.02.06. 13:27
Kína egy hatalmas "felszabadítási emlékművet" épít a tibeti Potala palota, a Dalai láma téli lakhelye elé - jelentette a BBC. A száműzött tibeti kormány szerint a szobor inkább Tibet 1951-es kínai megszállásának állít emléket.
Hamarosan befejezik a Dalai láma téli lakhelyének tartott Potala palota előtt épülő hatalmas emlékmű építését. A londoni székhelyű Tibeti Információs Központ szerint Kína azt állítja, hogy a szobor Tibet kínai csapatok által végrehajtott 1951-es "felszabadítását" fogja jelképezni. A központ szóvivője szerint az emlékmű olyan helyen áll majd, hogy azzal Kína uralmát sugallja a tibetieknek.

A palota egy ideig a tibeti kormány kincstára és a Dalai láma téli lakhelye volt. A 37 méter magas szobrászati alkotás a tibeti nép megalázásának mindennapi emlékeztetője - jelentette ki a tibeti kormány.

A "felszabadító" Kína

Száműzetésben lévő tibeti csoportok szerint a kínai csapatok több ezer helyit mészároltak le 1950-es bevonulások során, és azóta is folyamatosan megsértik az ott lakók emberi jogait. Kína egy 1951-ben kötött szerződés alapján uralkodik Tibet fölött, ám e szerződést a száműzött tibeti kormány nem fogadja el. Peking nem ismeri el a Dalai Lámát, aki Indiába menekült, egy sikertelen kínai megszállás ellenes felkelés után.

Az absztrakt Mount Everest

A fehérre meszelt falu Potala- palota elé állítandó szobor a Mount Everestet fogja absztrakt módon ábrázolni - állítják kínai források. Az emlékmű felállításának költsége mintegy 1,7 millió dollárra rúg. Az emlékmű aljába két kiállítócsarnokot is terveztek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.