Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Tömeges fosztogatások Kelet-Timorban

2006.05.30. 16:01
Reménytelennek tűnő helyzete miatt a lakosság is bekapcsolódott a fosztogatásokba Kelet-Timorban, tovább mélyítve a válságot, melyet 600 katona elbocsátása robbantott ki. A kormány igyekszik úrrá lenni a krízisen, egyelőre kevés sikerrel.

Több tízezer ember kényszerült elmenekülni otthonából a kelet-timori lázongások miatt, akik most, leginkább élelem után kutatva fosztogatnak, jelentette a BBC helyszíni tudósítója. Márciusban hatszáz katonát bocsátottak el az 1400 tagú hadseregből, miután sztrájkot indítottak. Az elbocsátott katonák azóta bandákba verődve törnek-zúznak, gyújtogatnak, megfélemlítve a lakosságot és kemény feladat elé állítva a 2500 tagú, ausztrál vezetésű békefenntartó erőket. Az összecsapásokban eddig húszan vesztették életüket.

A világ legcsóróbb katolikusai

A világ legszegényebb országa, Kelet-Timor egyben az egyik legifjabb is. Hosszú harcok után függetlenségét 2002 Május 20-án nyerte el Portugáliától. A szigetországot a 16. században gyarmatosító portugálok már 1974-ben megkezdték a sziget függetlenedésének folyamatát, de a szomszédos Indonézia a kommunizmus előtörésétől tartva - az Egyesült Államok és Ausztrália hallgatólagos beleegyezésével - 1975-ben lerohanta a hivatalosan még Portugáliához tartozó területet. A megszállást 24 év terror követte, mivel a súlyos veszteségeket szenvedő indonéz hadsereg a civileken bosszulta meg a gerillák támadásait. 1999-ben az Egyesült Államok, a hivatalosan még mindig gyarmattartó Portugália és az ENSZ megállapodása alapján függetlenségi népszavazást tartottak az országban. Bár az eredményeket Indonézia tudomásul vette, hadserege és a támogatásukat élvező keretlegények még három évig terrorizálták a kelet-timoriakat.

A vérzivataros történelem gazdaságilag is tönkretette a mindössze 14 609 km2 területű, 1 040 880 lakosú országot. Az egy főre jutó GDP mindössze 400 dollár, ezzel Kelet-Timor az utolsó a világrangsorban. A 21. század első új országa egyben - a Fülöp-szigetek után - Ázsia második katolikus többségű országa is. A karolikusok aránya a lakosságban 90 százalék.
Forrás:wikipedia.org

Éhség mellett politikai indokok is

Kedden több ezer ember állt órákig sorba egy fővárosi áruháznál, abban a reményben, hogy rizshez és más humanitárius segélyhez jut, mivel a kereskedők a békefenntartók jelenléte ellenére is vonakodnak kinyitni üzleteiket. A segélyszervezetek attól tartanak, krízishelyzet alakul ki a lakosság ellátásában. A békefenntartók egyik parancsnoka szerint nincs ok a pánikra, sikerült ugyanis jó néhány bandát lefegyverezni, az irányítás a rendfenntartók kezében van.

A fosztogatók Longuinhos Monteiro főállamügyész házába is betörtek. Az eset mögött többen politikai indítékot sejtenek, mivel több olyan irat is eltűnt, ami az 1999-es, a területről kivonuló indonéz csapatok vérengzésével kapcsolatos.

A kormány megsínyli rossz döntését

Az elbocsátott katonák, akik nagyrészt az ország nyugati részéből származnak, diszkriminációval vádolják a keleti országrész vezetőit. A kormány keddre válságstábot hívott össze, hogy megpróbálják megoldani a helyzetet. Mari Alkatiri miniszterelnök több hazai és külföldi bírálatot is kapott, amiért képtelen megoldani a krízist. Jose Ramos-Horta külügyminiszter nem zárta ki, hogy az incidensek miatt átszervezi a kormányát, ám a miniszterelnök lemondását nem tartja valószínűnek.

Xanana Gusmao elnök, egykori gerillavezér időközben magához vonta a biztonsági erők fölötti ellenőrzés jogát, így próbálva egyesíteni a belső ellentétek miatt egymással is szemben álló rendőrség és hadsereg erejét.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!