Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Huszein is azt hitte vannak tömegpusztító fegyverei

2003.12.24. 11:31
A diktátornak nem merték megmondani, hogy a fegyvereket megsemmisítették. Ezért állította a brit hírszerzés, hogy Irak közvetlen veszélyt jelent.
Szaddám Huszeint is félrevezette saját környezete, amikor azt állította a volt iraki diktátornak, hogy az országnak vannak bevethető tömegpusztító fegyverei, és ugyanezt az információt hitte el a brit külső hírszerzés (MI6) is - írta a londoni kormánykörökben terjedő új elméletet idézve a szerdai The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap által idézett londoni kormányilletékesek szerint Huszeint és közvetlen tanácsadóit az iraki hadsereg illetékes tisztjei abban a hiszemben tartották, hogy a hadseregnek bevethető vegyi és biológiai fegyverei vannak, mivel nem merték megmondani, hogy ezeket vagy már megsemmisítették, vagy nincsenek használható állapotban.

Nagy-Britanniára ebből az a kínos következmény származott, hogy - miután az MI6 informátorai Huszein félrevezetett belső köréből kerültek ki - a brit hírszerzésből is bolondot csináltak - írta a The Guardian.

A lap által kérdezett hírszerzési szakértők szerint lehetséges az is, hogy a brit és az amerikai felderítés éppen a Szaddám Huszeinnek szánt félrevezető jelentéseket fogta el, és ebből vont le eltúlzott következtetéseket az iraki tömegpusztító fegyverekről.

A megtévesztett megtéveszt

A megkérdezett szakértők egyike, a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) illetékes kutatója szerint a háború alatt az amerikai és a brit hírszerzés olyan rádióbeszélgetéseket hallgatott le, amelyekből a tömegpusztító fegyverek küszöbönálló bevetésére lehetett következtetni. Ez vagy azt jelenti, hogy az irakiak - tudván, hogy lehallgatják őket - szándékosan próbáltak riadalmat kelteni a szövetségesek között, vagy azt, hogy Szaddám Huszein ténylegesen elrendelte ezeknek a fegyvereknek a bevetését - mondta a szakember a The Guardiannek.

Amerikai hírszerzési illetékesek a cikk szerint kétkedve fogadták a lap által idézett elméletet, mondván: Huszein környezetéből előbb-utóbb bizonyára ellenőrizte volna valaki, hogy valóban léteznek-e a létezőnek jelentett fegyverek.

Egy másik idézett szakértő - az ENSZ egyik volt vezető fegyverellenőre - azonban azt mondta: az a környezet, amelyben az iraki fegyverfejlesztő tudósok dolgoztak, szinte megkövetelte az elért eredményekről szóló túlzott beszámolókat.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.