Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

November vége előtt Nagy Britannia nem tud támadni

2002.10.08. 12:43
Brit lapértesülések szerint Tony Blair várhatóan október végén hozza meg döntését egy Irak elleni háborúban való brit részvételről, és ad utasítást a hadseregnek a háborús előkészületekre.
Az Egyesült Államok vezette Irak elleni háborúhoz jelentős mértékben járul hozzá a hozzá Nagy-Britannia. Várhatóan 20 ezer katonát biztosítanak nehézfegyverekkel, harckocsikkal felszerelve - közölték brit kormányilletékesek.

Decemberre háború

Ha a politikai döntés egy Irak elleni katonai fellépésről október végén megszületik, a brit fegyveres erők legkorábban december végére hozhatók teljes harckészültségbe. Két hónap szükséges ugyanis ahhoz, hogy felvonultassák és a térségbeli terep- és időjárási viszonyokra előkészítsék a brit hozzájárulás magvát alkotó 1. páncélos hadosztály Challenger típusú harckocsijait - írta a The Times napilap.

Egy új öbölháború tervezett menetrendje szerint a légi csapások november végén kezdődnének, a szárazföldi támadás jövő év elején indulna el. Az amerikai és brit stratégák azzal számolnak, hogy egy nagyszabású támadás előestéjén vagy kezdetén Bagdadban Szaddám Huszein elleni államcsíny lehet. A háború kimenetelét illetően a források kijelentették, hogy nem a katonai győzelem az elsődleges cél, hanem az iraki politikai hatalom "szétrobbantása". Közölték, hogy Nagy-Britannia egy stabil, területi egységét megőrző Irak létezésében érdekelt, amely békében él szomszédjaival.

Lelécelnek

A brit és az amerikai kormány úgy értesült, hogy Szaddám Huszein rendszerének magas rangú tagjai keresik a lehetőségét annak, miként menthetnék bőrüket az iraki elnök hatalmának megdöntése esetén. Észak-iraki kurd és iraki ellenzéki források jelezték, hogy megkezdődött a dezertálás az iraki elnök biztonsági szolgálataiból.

Egy Irak elleni háború támogatottsága a brit közvélemény körében a legalacsonyabb szinten van azóta, hogy a közvélemény-kutatók szeptember eleje óta rendszeresen mérik a lakosság hangulatát. A The Guardian napilapban kedden közzétett legfrissebb felmérés szerint a válaszadók 32 százaléka támogat egy Irak elleni katonai beavatkozást, 41 százalék viszont ellenzi azt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.