Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Bushnak nagyon sürgős

2003.03.14. 10:15
Hivatalosan kérte a török légtér sürgős megnyitását az amerikai légierő repülőgépei számára George Bush amerikai elnök a kijelölt török miniszterelnöktől, Recep Tayyip Erdogantól. Ugyanakkor az amerikai haderő eddig sem foglalkozott sokat a török állásponttal; a török parlament március elsejei elutasító határozata ellenére folytatta a hadianyag kirakodását több kikötőben.
A török sajtó pénteki jelentései szerint Robert Pearson, az Egyesült Államok ankarai nagykövete csütörtökön adta át a hivatalos amerikai kérést a kijelölt miniszterelnöknek.

A török parlament dönt a kérdésben

Erdogan még nem kíván válaszolni a kérésre, mert - mint mondta - később létrehozandó kormányának kell döntenie róla, és a kormány döntését a parlament elé kell majd terjeszteni jóváhagyásra. A török Anadolu hírügynökség szerint Erdogan szerdán este telefonon beszélt az iraki kérdésről Richard Cheney amerikai alelnökkel, és Cheney is a török légtér sürgős megnyitásának fontosságát hangsúlyozta.

A török parlament elvetette március elsején a török kormánynak azt az indítványát, hogy engedélyezzék 62 ezer amerikai katona török területre vezénylését. Ezeknek az amerikai csapatoknak az lenne a feladatuk az amerikai tervek szerint, hogy északi irányból indított támadásukkal tehermentesítsék az egyre valószínűbb iraki háborúban a déli irányból, Kuvaitból támadó amerikai fő erőket. A török parlament elutasította azt a javaslatot is, hogy az Irak elleni katonai akció megindulása esetén vezényeljenek török csapatokat Irak északi részére.

Az amerikaiak nem tőrödtek a török döntéssel

Lehetséges, hogy az új török kormány létrejötte és beiktatása után újra a parlament elé kerül egy ugyanilyen értelmű indítvány. Erdogan kormánya elemzők szerint akár már pénteken megalakulhat. A török biztonsági erők kihallgatták pénteken a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet több tagját, akik tüntetést rendeztek az ország déli részén fekvő Iskenderun kikötőjében amerikai hadfelszerelés ottani kirakodása ellen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.