Ágnes
-13 °C
0 °C

Az irakiak bosszújától féltik a briteket

2004.05.04. 18:18
Bosszútól félti a brit katonákat Charles Kennedy. Az ellenzéki liberális demokraták vezére szerint akár igaziak, akár hamisak az irakiak kínzásáról készült fotók, rossz képet alakítanak ki a hadseregről és támadásokra adhatnak okot. Az amerikai botrányt kirobbantó CBS a hadsereg kérésére két hétig visszatartotta a sztorit.
"Minden követ felforgatunk majd" az iraki kínzások vizsgálata során - jelentette ki parlamenti felszólalásában Adam Ingram, Tony Blair a fegyveres erőket felügyelő államtitkára.

Veszélyben a csapatok

Ingram Charles Kennedy, a háborút ellenző ellenzéki Liberális Demokrata Párt elnökének felszólalására kíván reagálni. Az ellenzéki pártvezér szerint Nagy-Britannia, illetve a brit csapatok biztonsága került veszélybe a képek publikálása miatt.

A Daily Mirror szombati számában megjelent képeken a feltételezések szerint a Királynő Lancasteri Regimentjének katonái láthatóak, amint lecsuklyázott iraki foglyokat gyaláznak meg. Az egyik foglyot a képek tanúsága szerint levizelték, egy másikat puskatussal ütöttek.

Masszív hatás, torzult kép

Kennedy szerint a kérdés felveti a sajtó felelősségét is - írja a Guardian. Akár igaziak a képek, akár - ahogy azt több szakértő is valószínűsíti - hamisak, "mindenképpen masszív hatást váltanak ki mind Irakban, mind az egész arab világban - véli Kennedy. Véleménye szerint a Mirror kiadójának "alaposan meg kellett fontolnia" a képek közlését.

Ingram szerint a vizsgálat szempontjából mindegy, hogy hamisak, vagy igaziak a képek. "A kezdettől fogva úgy kezeltük a felvételeket, mintha valósak lennének, és amíg az ellenkezője be nem igazolódik, így is teszünk" - jelentette ki. Amennyiben a katonákat bűnösnek találják, méltó büntetéseket szabnak ki rájuk - tette hozzá.

Kennedy szerint is mindegy, hogy hamisak-e a képek. Azokat sokan így is, úgy is hitelesnek tartják majd, és ez az iraki ifjúság radikalizálódásához vezethet. "Attól tartok, hogy a brit és az amerikai csapatok még több indokolatlan támadásnak lesznek kitéve a róluk kialakult hibás kép miatt" - nyilatkozta Kennedy a BBC Radio 4-nak.

Öncenzúra a CBS-nél

A kínzásokról elsőként beszámoló amerikai CBS hírtelevízió időközben elismerte, hogy a hadvezetés, személy szerint Richard Myers, az egységes vezérkar főnökének kérésére két hétig visszatartotta a bagdadi Abu Garib fegyintézetben történt visszaélésekről szóló műsorának sugárzását - jelentette az AP. A tévécsatorna a kényes iraki helyzettel indokolta döntését.

A műsor eredetileg tervezett sugárzásának időpontjában zajlott a síiták nagy lázadása, Nedzsef és Fallúdzsa ostroma is. A lázadás során több tucatnyi külföldit ejtettek túszul lázadó csoportok, a hadvezetés félelmei szerint a botrány az ő életüket veszélyeztette volna.

Mivel azonban a kínzásokról a New Yorker magazin is összeállítást készített, a csatorna nem tudott szerdánál tovább várni saját, már meglevő anyaga sugárzásával.

Megengedhetetlenül hosszú várakozás

Bob Steele, a Poynter Intézet médiatanszékének oktatója a különleges helyzetre tekintettel sem tartja megengedhetőnek, hogy egy hírt ilyen sokáig történő visszatartsanak. "Nagyon különleges indok kell" ekkoraméretű öncenzúrára - nyilatkozta az AP-nek.

A híranyag visszatartását Steele szerint csak az indokolhatná, "ha a közlés valóban amerikai életeket fenyeget". A műsor tartalma, illetve a feltárt visszásságok természete szerint azonban legfeljebb egy-két napot adhatott volna a politikai és katonai vezetésnek a CBS.

Az irakiak is veszélyben voltak

Steele szerint nem elég kifogás az amerikai túszok és katonák életének védelme, mivel a kínzások az iraki foglyok életét és méltóságát veszélyeztették. A műsor producere, Jeff Fager szerint azonban feltétlenül figyelembe kellett venniük a hadi helyzetet. Véleménye szerint a műsor a várakozási idő alatt még javult is, mivel a két hetes késés alkalmat adott Mark Kimmitt dandártábornok, az iraki koalíciós haderő szóvivőjének meginterjúvolására is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.