Natália
-3 °C
7 °C

Nem terrortámadás érte a toulouse-i vegyi üzemet

2001.09.25. 15:30
A toulouse-i AZF vegyi üzemben történt pénteki pusztító erejű robbanást 99 százalékos bizonyossággal a körülmények véletlen egybeeséséből származó láncreakció idézte elő, a merénylet hipotézise kizárható - közölte a vizsgálatban illetékes ügyész, s egyúttal a biztonsági mulasztások lehetőségére is utalt. A tragédiában 29-en vesztették életüket és 2444-n sebesültek meg, tucatnyi középület vált használhatatlanná.
Michel Bréard toulouse-i ügyész, aki négy nap után nyilatkozott a sajtó képviselői előtt, a helyszíni vizsgálatok és az időközben meghallgatott tanúk beszámolója alapján arra a következtetésre jutott, hogy elvethető a terrorista akció feltételezése, a további feltárási munkáknak az AZF-hangárban elhelyezett 200-300 tonna ammóniumnitrát tárolási körülményeiből származó, egyelőre tisztázatlan eredetű láncreakció kiváltó okait kell feltárnia.

Utalt arra, hogy az 1924-ben létesített üzemben figyelmen kívül hagyták egy olyan fizikai-kémiai reakció veszélyét, amely az elmúlt 80 év során zajlott folyamat kialakulása következtében - az utóbbi napok különleges időjárási körülményei között - felgyorsult, és elvezetett a robbanáshoz. Megemlítette, hogy a hangár betonalapzata 1930-ban készült, az idők folyamán lukacsos szerkezetűvé vált, s az alatta levő talajból beszivároghattak szerves anyagok az ammóniumnitrát tömegébe, s előidézhették az anyag felbomlását és felforrósodását.

Több mint kétezer sérült

A Libération keddi számában idézte Armand Lattes toulouse-i egyetemi vegyészprofesszort, aki szerint ilyen nagyságrendű detonációt csak rendkívüli mértékű felforrósodás okozhat, a hangárban tárolt anyag ugyanis 200 celsius fokon válik robbanékonnyá.

A nyomozás nem szándékos emberölés irányában folyik. A 29 halálos áldozattal és 2444 sebesüléssel járó üzemi katasztrófa az utóbbi 30 évben Franciaországban történt legsúlyosabb szerencsétlenség.

Bezárhatják a toulouse-i vegyi üzemeket

A robbanás centrumából kiinduló elemi erejű detonáció lakó- és középületek, iskolák és egyetemi kollégiumok tucatjait tette használhatatlanná, súlyosan megrongálódott egy 350 fős pszichiátriai intézet is. A kormány és az érintett intézmények 30 millió frank gyorssegélyt utaltak ki Toulouse megsegítésére.

A 650 ezer lakosú nagyváros peremén épült, hivatalos kategorizálás szerint veszélyesnek minősülő vegyigyárak bezárása a katasztrofális események óta ismét napirenden van.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.