Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Megnevezték a brit terroristákat

2006.08.12. 15:12
A csütörtöki londoni terrorfenyegetés 24 letartóztatott gyanúsítottja közül 21 személyazonossága került nyilvánosságra. 19 gyanúsítottat a brit Nemzeti Bank nevezett meg, miután befagyasztották bankszámlájukat. A 20. és 21. gyanúsított fehér brit, nemrégiben tért át az iszlámra. Egyikük egy konzervatív párti aktivista gyermeke. Az őrizetbe vett 24 gyanúsított közül 22-nek az előzetes őrizetben tartását a bíróság szerdáig meghosszabbította.

A csütörtöki londoni terrorfenyegetéssel kapcsolatban letartóztatott 24 gyanúsítottból 19 bankszámláját befagyasztotta a brit Nemzeti Bank. A Bank of Englandet Gordon Brown pénzügyminiszter utasította. A bankbetétek befagyasztásáról közleményt adtak ki, amiből kiderül a gyanúsítottak neve, életkora és lakcíme is.

Letartóztatások Olaszországban is
Előállított az olasz rendőrség 40 embert egy biztonsági akció keretében a brit repülőgépek felrobbantására szőtt összeesküvés leleplezése nyomán. Az iszlám csoportokhoz kötődő gyanúsítottakat "megelőző" céllal vették őrizetbe, de nem terrorizmushoz kötődő bűncselekmények miatt. Az olasz belügyminisztérium közleménye szerint a razziákat több olasz városban - Rómában, Milánóban, Velencében, Nápolyban, Firenzében és másutt - hajtották végre csütörtökön és pénteken, olyan helyeken, ahol muzulmán közösségek tagjai szoktak találkozni.

Két áttért a támadók között

A bank közleménye szerint a következő tizenkilenc fiatalember tervezte tucatnyi repülőgép felrobbantását amerikai városok felett:

Abdula Ahmed Ali, 25, London; Cossor Ali, 24, London; Shazad Khuram Ali, 27, High Wycombe; Nabeel Hussain, 22, London; Tanvir Hussain, 25, London; Umair Hussain, 24 London; Umar Islam, 28, High Wycombe; Waseem Kayani, 29, High Wycombe; Assan Abdullah Khan, 21, London; Waheed Arafat Khan, 25, London; Osman Adam Khatib, 19, London; Abdul Muneem Patel, 27, London; Tayib Rau, 22, Birmingham; Muhamed Usman Saddique, 24, London; Assad Sarwar, 26, High Wycombe; Ibrahim Savant,k 25, London; Amin Asmin Tariq, 23, London; Waheed Zaman, 22, London.

A Sun még egy terroristát, a Don Stewart-White néven született, az iszlámra csak pár hónapja áttért 21 éves Abdul Waheedet is megnevezte. Waheed egy konzervatív párti aktivista gyermeke. A Sunnak nyilatkozó szomszédai szerint Waheed problémás gyerek volt, gyakran részegeskedett és iskolájából is kirúgták.

A Sun értesülései szerint még egy áttért brit is van, a Brian Youngként született, most 28 éves Omar Islam. Islam három merénylőtársához hasonlóan High Wycombe-i.

Az al-Kaida áll a háttérben?

Vizsgálják a 7/7-es kapcsolatokat
A Scotland Yard vizsgálja, hogy voltak-e kapcsolatok a most őrizetbe vett személyek és a tavaly július 7-i londoni robbantásos merényletek elkövetői között. Pakisztáni hírszerző források úgy tudják, hogy az őrizetbe vettek közül néhányan ugyanabban az időben látogattak Pakisztánba tavaly, mint a londoni öngyilkos merénylők közül ketten: a csoport vezetője, Mohammad Sidique Khan és szoros jóbarátja, Shehzad Tanweer.

Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattól kapott kiképzést szombati brit lapértesülés szerint a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba közlekedő utasszállító repülőgépek felrobbantását célzó összeesküvés kulcsfigurája, akit Pakisztánban fogtak el. A férfi, bizonyos Rasíd Raúf kézre kerítése vezetett további 20 gyanúsított csütörtöki elfogásához Nagy-Britanniában. A Scotland Yard nem erősítette meg az illető állítólagos al-Kaida-kapcsolatait.

Raúfot, aki 2002-ben települt át Pakisztánba, ahol hírek szerint katonai kiképzést kapott az al-Kaidától, a londoni külügyminisztérium nevezte a tervezett akció kulcsfigurájának. A csütörtökön Birminghamben őrizetbe vett muszlimok egyike Raúf fivére, Tajjib.

Raúf őrizetbe vételét megtudva a nagy-britanniai sejt felgyorsította a merénylet előkészületeit, ezért döntött úgy a brit rendőrség a férfi pakisztáni elfogása után Iszlámábádból érkező figyelmeztetés hatására, hogy őrizetbe veszi a gyanúsítottakat. A brit hatóságok jelenleg is kutatnak a merénylők esetleges további bűntársai és szervezők után. Mind Nagy-Britanniában, mind Pakisztánban további őrizetbe vételek várhatók.

Nem fanatikus taplók

London külpolitikáját okolják a muzulmánok
London iraki és libanoni politikája szítja a harcias szellemet - közölték szombaton nagy-britanniai muzulmán csoportok és politikusok. Tony Blair brit kormányfőhöz intézett nyílt levelükben közölték: az Irakkal és az Izrael és a Hezbollah közötti háborúval kapcsolatos brit politika miatt kerültek polgári személyek fokozott veszélybe Nagy-Britanniában és máshol. "Az iraki összeomlás és most a polgári személyek elleni közel-keleti támadások leállításának kudarca nem csak a térségben élő emberek fenyegettségét növeli, de fegyvert ad a kezébe a mindnyájunkat fenyegető szélsőségeseknek is".

A brit sajtó értesülései szerint a merényletet kiforralók nem felelnek meg a terroristákról alkotott általános, a robbantókat primitív csőcseléknek tartó sztereotípiának. Többségükben másodgenerációs, középosztálybeli bevándorlók. Többen kifejezetten műveltek és képzettek, egyetemi diplomás is van közöttük. Az egyik gyanúsított édesapja jól menő építész, de van akinek a szülei könyvelők, bolttulajdonosok, sőt, az egyik merénylő édesanyja mindenórás terhes, írja a Telegraph.

A Guardian felkereste a csütörtökön őrizetbe vettek szomszédait. Jellemző, hogy mindegyikük szomszédja nyugodt, békés emberként beszélt a letartóztatottakról. Legfeljebb annyit jegyeztek meg, hogy némelyikük magának való, mélyen vallásos fiú volt. Panasz csak egyikük kapcsán merült fel. De az sem konkrétan a High Wycombe-ban őrizetbe vett gyanúsítottal, hanem házmesterével volt kapcsolatos, aki állítólag menekülteket fogadott be, ezért egy szomszéd szerint "mindig nagy volt a nyüzsgés, rendszeresen éjfélkor gyülekeztek a házban".

Ez megint csak azt bizonyítja, hogy a modern terroristák nem feltétlenül fanatizált, elszegényedett néprétegekből kerülnek ki. Erre az első példát a szeptember 11-i géprablók adták, akik szinte mind egyetemisták voltak, vezetőjük, Mohamed Atta a hamburgi egyetemen szervezte sejtjét. De a tavalyi londoni metrórobbantások elkövetői is középosztálybeli bevándorlócsaládok gyermekei voltak, akik már Nagy-Britanniában születtek és nevelkedtek.

A britek berágtak Blairre

A brit lapok többsége vitriolos cikkeket és képeket közöl az egyik barátja, Sir Cliff Richard barbadosi villájában családjával nyaraló Tony Blair miniszterelnökről, aki "nem zavartatja magát" a hazájában bevezetett legmagasabb fokozatú terrorriadótól, amelyet John Reid belügyminiszter a legnagyobb fenyegetésnek nevezett a második világháború óta.

Igaz, a The Daily Telegraph szerint Blair kormánya tagjaival konzultálva "fontolóra vette" esetleges idő előtti hazatérését, de a Daily Mirror bulvárlap azt írta, maradjon ott, ahol van, "nem nagyon hiányzik otthon".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!