Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Megnyúzták foglyaikat az iraki síiták

2005.11.16. 10:11
A síita irányítású belügyminisztérium egyik bunkerében bukkantak 173, többségében szunnita arab fogolyra Bagdadban. A foglyokat kivétel nélkül éheztették, sokukat megkínozták, egyeseket megnyúztak. Az iraki kormány azonnali vizsgálatot rendelt el.

Százhetvenhárom megkínzott, kiéheztetett iraki fogolyra bukkantak a síita irányítású belügyminisztérium egyik bagdadi börtönében egy tizenöt éves eltűnt fiú után kutató amerikai csapatok. A látvány még a harcedzett katonákat is megdöbbentette. "Egyáltalán nem számítottunk erre, mi egy tizenöt éves fiút kerestünk" - nyilatkozta a BBC-nek egy katona.

Sosem látott borzalmak

"Az elmúlt két évben nem tapasztaltam hasonló borzalmakat Bagdadban. Fizikai bántalmazások nyomait láttam, brutális verésekét. Egy-két fogoly gyakorlatilag lebénult, néhányról lenyúzták a bőrt" - nyilatkozta a CNN-nek Huszein Kamal belügyminiszter-helyettes.

Ibrahim Dzsafari, Irak síita kormányfője az ügy azonnali kivizsgálását kezdeményezte. "A kormányfő teljes politikai hatalmával az igazság kiderítése mögé áll" - nyilatkozta a BBC-nek szóvivője, Leit Kuba.

A Guardian értesülései szerint a Bagdad egyik központi városrészében, Dzsadirijában lévő börtönben megkínzott holttesteket és kínzóeszközöket is találtak. A lap értesülései szerint több olyan holttestet is találtak, akiknek a koponyáját fúróval lyuggatták ki.

Az életben lévő foglyok szinte mindegyike kiéheztetett.

Síita bosszú

A most felfedezett börtön az iraki társadalom mély megosztottságára utal. A legnagyobb szunnita párt, az Iraki Iszlám Párt (IIP) elnöke úgy tudja, hogy a foglyok szinte kizárólag szunnita arabok voltak. A börtönt az amerikaiak szerint a síiták egyik milíciája, a Badr használta bázisként.

Nemzetközi emberjogi csoportok már korábban is jelezték, hogy a síita dominanciájú belügyi szervek rendszeresen kínozzák a fogságukba esett szunnitákat, nem ritkán minden felhatalmazás nélkül meg is ölik foglyaikat.

Az IIP angliai szóvivője szerint pártjuk már többször panaszt emelt a kínzások ellen, panaszaikat azonban figyelmen kívül hagyták.

Régóta panaszkodnak

A szunniták régebb óta panaszkodnak, hogy a népcsoport a síiták bosszújának áldozata. Az iraki hatalom ellen lázadók szinte kizárólag a Szaddám-rezsim kedvezményezettjeinek számító szunniták közül kerülnek ki, így a terroristák elleni hajszák során gyakran válogatás nélkül veszik őrizetbe a szunnitákat.

A mostani leleplezés azonban a nyilatkozatok szerint a síita vezetést is megrázta. Dzsafari kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el. A vizsgálatot egyik helyettese vezeti majd, és kormánya több minisztere is részt vesz benne.

A börtönben tapasztaltak a brit hatóságokat is sokkolták. Anne Clwyd, a brit kormány iraki emberjogi megbízottja szerint már májusban figyelmeztették az iraki hatóságokat a hasonló visszaélésekre. "Megrázó, ami történt" - mondta a BBC-nek. A brit kormány elmondása szerint megpróbál segítséget nyújtani az iraki belügyi erők emberjogi továbbképzéséhez, de "harmincöt évnyi kínzás után sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az emberek gondolkozása megváltozzon".

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.