Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Nyílzápor fogadta a segélyszállító helikoptert

2005.01.04. 10:48
Tudósok kívánják tanulmányozni az Andaman és Nicobar szigetek kőkorszaki körülmények között élő őslakóit. Bár eddig azt feltételezték, hogy a cunami teljes egészében kiirtotta a primitív törzseket, kedden nyílzápor fogadta az indiai partiőrség segélyszállító helikopterét. A törzs túlélése kulcs lehet a cunami-előrejelzésben. India és Indonézia emellett a Csendes-óceánon kiépítetthez hasonló jelzőrendszer telepítésén dolgozik.

Dárdákkal és nyilakkal támadtak a segélyszállító helikopterekre az Andaman és Nicobar szigetek őslakosai. A támadást az indiai hatóságok pozitívan értékelték, hiszen korábban attól tartottak, hogy a térséget végigpusztító cunami teljes egészében kiirtotta a világtól elzárt szigetek kőkorszaki szinten élő civilizációját.

Egyértelmű üzenet

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A félelmekre rácáfolva a szigetlakók túlélték a szökőárt, kedden nyílzáporral fogadták az indiai partiőrség segélyszállító helikopterét. A támadás - mely a hatóságok szerint azt jelzi, hogy az őslakosok nem látják szívesen az idegeneket - nem okozott komolyabb károkat.

Az Indiai-óceán közepén, Thaiföldhöz közelebb fekvő szigeteken legalább hatezren vesztették életüket vagy tűntek el, írja a BBC. A primitív törzsek túlélése azonban arra utal, hogy az őslakosok egyfajta előjelző rendszert használhattak, feltehetően az állatok és a madarak mozgását figyelték meg. Viselkedésüket most tudósok kívánják tanulmányozni, a tapasztalatokat a cunami-előrejelzésben használnák, írja a BBC.

Legközelebb figyelmeztetnének

Kétszáz kilométert sodródott a túlélő
Öt napig vergődött a nyílt tengeren a karácsonyi cunami egyik túlélője. A huszonhárom éves fiatal nőt a szökőárt elindító földrengés epicentrumához legközelebb fekvő Aceh tartományból ragadta el a víz. A nőt a szumátrai partoktól kétszáz kilométerre találta meg egy maláj halászhajó, öt nappal a tragédia után. A fiatal nőt egy fejjel lefelé lebegő pálmafa gyökereibe kapaszkodva találták meg. A hajó személyzete szerint esővízivással élte túl a tengeri hánykódást, néhány halharapást leszámítva sértetlenül. A nőt most egy malajziai kórházban ápolják Penang kikötőjében.
Előrejelző rendszerek telepítését tervezi az indiai és az indonéz kormány is. Susilo Bambang Yudhoyono, a tragédiában leginkább érintett Indonézia elnöke hétfőn felkérte tudósait, hogy a környező országokkal együttműködve dolgozzanak ki riasztórendszert.

A mintát a Csendes-óceánon már működő rendszer adhatja, India már be is jelentette egy hasonló rendszer telepítésének megkezdését. A Csendes-óceánon hawaii központtal működik a cunami-előrejelző központ. A központ minden, az óceán térségét érintő, a Richter-skála szerinti 7,5-es erősséget meghaladó földrengés esetén figyelmeztetőjelzést ad ki. Ezután a mélytengeri földlemezeken elhelyezett nyomásérzékelők jelzései alapján adhatnak ki teljes riasztást. A jelzőrendszer akár a tengerszint egy centiméteres változását is képes észlelni.

Életeket menthet

A jelzőrendszer kiépítését az ENSZ szakosodott szervezete, a Katasztrófacsökkentési Stratégiák csoportja (ISDR) is támogatja. "Egy időben kiadott jelzés az élet és a halál, a gazdasági pusztulás és a túlélés közötti különbséget jelentheti", nyilatkozta a BBC-nek Salveno Briceno, az ISDR vezetője. Véleménye szerint a jelzőrendszer egy éven belül üzembe helyezhető.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.