Árpád
-2 °C
9 °C

Tovább tart az erőszak Franciaországban

2005.11.12. 12:25
A péntekről szombatra virradó éjjel 502 autót gyújtottak fel Franciaországban, Párizsban azonban az előző napi 111-ről 86-ra esett vissza az ilyen jellegű bűncselekmények száma. Belgiumban 15 gépkocsi égett le az éjjel.

Nem csitult az erőszak Franciaországban szombatra virradó éjjel sem. A rendőrség végleges adatai szerint 502 autót gyújtottak fel országszerte az előző éjjeli 463 után, az őrizetbe vett személyek száma 206 volt, szemben az egy nappal korábbi 169-cel.

Párizsban csitul

Az erőszakhullám 16. egymást követő éjszakáján a felgyújtott autók száma - amely már az erőszak fokmérőjévé vált - leginkább azért növekedett, mert vidéken több járművet támadtak meg. Párizs térségében viszont jelentősen csökkent a vandál cselekmények száma: az előző napi 111 után péntek éjjel 86 autót gyújtottak fel.

Az észak-franciaországi Saint Quentinben egy rendőr másodfokú égési sérüléseket szenvedett, amikor felrobbant egy Molotov-koktél az amúgy is lángokban álló autójában. A szerencsétlenül járt rendőr megpróbálta eloltani a tüzet, s eközben robbant fel a gyújtóeleggyel megtöltött palack.

A hét végén fenntartják a francia rendőrség és a csendőrség 12 ezer tagjának fokozott készenlétét. Párizsban, ahol a rendőrség ideiglenesen betiltotta a gyülekezés bizonyos formáit, mintegy háromezer rendőrt mozgósítottak. A hatóságok attól tartanak, hogy a fővárosra is átterjed az erőszak. Gyanújukat arra alapozzák, hogy az utóbbi napokban lehallgatott mobiltelefon-hívások, SMS-üzenetek, illetve elektronikus levelek, internetes üzenetek közül sokban a kommunikáló fiatalok sajátos nyelvükön zavargásra buzdították egymást.

Belgiumban 15

Tizenöt gépkocsit gyújtottak fel az éjjel Belgiumban, ebből nyolcat Brüsszelben - közölte szombaton a belügyminisztérium. A napok óta folytatódó erőszakos akciók dacára a belga hatóságok változatlanul "elszigetelt eseményekről" beszélnek, amelyeket nem előzött meg különösebb uszítás, agitáció.

A francia nagyvárosok agglomerációs övezeteit két hete elárasztó garázdaság és gyújtogatás eddig elkerülte a szomszédos Belgiumot. Csupán néhány városban gyújtottak fel ismeretlen elkövetők autókat, de ezek száma is elenyésző a franciaországi több ezerhez képest. A belga hatóságok ennek ellenére éberen figyelik a helyzetet, a rendőrség pedig fokozott járőrtevékenységet folytat a két legnagyobb város, Brüsszel és Antwerpen utcáin.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.