Orsolya
7 °C
10 °C

Tudósokat tartóztat le az orosz titkosszolgálat

2003.07.21. 21:37
Orosz akadémikusok és emberi jogi aktivisták tiltakoztak hétfőn Moszkvában az ellen, hogy az orosz titkosszolgálatok szerintük minden alap nélkül tudósokat tartóztatnak le kémkedésért.

Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki csoport elnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Oroszországban "divatba jött" tudósokat állami titkok kiszivárogtatásáért lefogni. A Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) - az egykori szovjet KGB utódszervezetének - szerinte gyakran célpontjaivá válnak a külföldiekkel sűrű kapcsolatot tartó tudósok.

Alekszejeva elmondta, Oroszországban csaknem tízezer tudóst foglalkoztatnak külföldi cégek; a szakértők többnyire az állami támogatás hiányában fordulnak pénzügyi segítségért nyugat-európai és ázsiai cégekhez.

A jogvédő aktivista tájékoztatása szerint az FSZB több tudóst is fogva tart olyan információk kiadásáért, amelyek a titkosszolgálat szerint államtitoknak minősülnek. Van olyan tudós, aki már négy éve börtönben sínylődik - őt egy kínai cégnek végzett katonai kémkedésért tartóztatták le -, és ügyében máig nem hoztak döntést. A Helsinki csoport vezetője szerint az orosz titkosszolgálat nem tudja bizonyítani, hogy a tudósok államtitkokat adtak át külföldi cégeknek. Alekszejeva azt mondta, hogy az FSZB - mivel valódi kémeket nem tud leleplezni - a könnyű prédának bizonyuló tudósokat fogja le.

Négy akadémikus levélben követelte az ügyészi hatóságoktól, hogy engedjék szabadon az állítólagos állami titkok kiszivárogtatása miatt letartóztatott tudósokat. Az akadémikusok - akik egy elnöki rendelet értelmében a legmagasabb rendű tudományos fórum tagja - mind ez idáig nem tudták "meggyőzni" a hatóságokat arról, hogy az FSZB szakértői tévedtek, az átadott információk nem államtitkok, azok ma már mindenki által hozzáférhető forrásokból, egyebek mellett tudományos folyóiratokból származnak.

A jogvédők állítása szerint az FSZB sokkal "bátrabban" üldözi a tudósokat, mióta Vlagyimir Putyin, egykori KGB-s hírszerző és KGB-főnök Oroszország elnöke.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.