Piroska
-12 °C
-2 °C

Nem tudták lejáratni a lengyel elnöki cím várományosát

2005.10.17. 19:42
Növelte előnyét erősen jobboldali riválisával szemben Donald Tusk, a lengyel elnökválasztás esélyese. A liberális elnökjelölt ellen a múlt héten a szélsőjobboldal hecckampányba kezdett, a támadás azonban csak segített Tuskon.

Hiába indított hecckampányt a lengyel szélsőjobboldal a köztársasági elnökválasztás legfőbb esélyese, a jobboldali liberális Donald Tusk ellen. A legfrisebb közvélemény-kutatások szerint a választás vasárnapi második fordulója előtt Tusk legalább tíz százalékponttal vezet ellenfele, a szélsőségesbe hajlóan jobboldali Jog és Igazság (PiS) párt jelöltje, Lech Kaczinsky előtt.

Nem tudta

Tusk pénteken kénytelen volt beismerni, hogy nagyapja a második világháború kezdetén rövid ideig valóban szolgált a német hadseregben. Két nappal korábban még a PiS táborának "piszkos trükkjét" emlegette a váddal kapcsolatban. A lengyel lapok azonban megírták, hogy berlini levéltárak tanúsága szerint Tusk nagyapja, Józef néhány hónapig valóban szolgált a Wehrmacht egyik segédzászlóaljában. Tusk fenntartja, hogy nem tudott erről a tényről.

A levéltári anyagokból azonban az is kiderült, hogy a nagypapa később átállt a nácik ellen harcoló lengyel földalatti hadsereghez, és mindig cáfolta, hogy önként csatlakozott volna a Wehrmachthoz.

A németekkel való kollaboráció rendkívül súlyos vádnak számít Lengyelországban, amely becslések szerint 6 millió lakosát veszítette el a brutális hitleri megszállás alatt. Tusk a lengyel tengermelléken élő kasub népcsoport tagja, s a kasubokat kényszerrel sorozták be a német hadseregbe a náci megszállás idején.

Látványosan kibékültek

A Wehrmacht-vádat Kaczynski kampányfőnöke dobta föl a múlt hét elején, azt sugallva, hogy Tusk nagyapja önként csatlakozott a németekhez, hiszen "a nézetei is inkább németbarátok" voltak. Tusk tábora azonnal cáfolt, és a kampányfőnököt, Jacek Kurskit kizárták a PiS-ből. Kaczynski bocsánatot kért Tusktól, és a két elnökjelölt látványosan ki is békült egymással vasárnap Krakkóban, a krakkói érsek, Stanislaw Dziwisz és több tucat lengyel pap által bemutatott koncelebrációs szentmisén.

A PBS közvélemény-kutató intézetnek a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapban közzétett felmérése szerint Tuskot a jövő vasárnapi második forduló előtt a választók 55, míg Kaczynskit 45 százalékuk támogatja. A felmérés zöme azután készült, hogy a lengyelek ismerték a "Wehrmacht-vádat", de már azt is tudták, hogy a nagypapa nem önként csatlakozott a német hadsereghez.

A Fakt című napilap a TNS OBP közvélemény-kutató intézet felmérését ismertette, mely szerint Tusk támogatottsága 57, Kaczynskié pedig 43 százalékos. A napilap kiemelte, hogy Tusk növelte előnyét a múlt hét közepén Kaczynskival szemben, miután annak kampányfőnöke megfogalmazta vádját vele szemben.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.