Miklós
-7 °C
2 °C

Magyarok a törökök túszai között

2001.04.23. 09:59
Magyar állampolgárokat is fogva tartottak a vasárnap éjjel elfoglalt hotelben a csecsenbarát török terroristák. A túszdráma hétfőn délelőtt véget ért. A húsz, állig felfegyverzett török férfi Csecsenföld lerohanása ellen tiltakozott. A túszszedők közt volt egy ismert terrorista is, aki 1996-ban egy török komp utasait ejtette foglyul.

Öt magyar állampolgár volt a vasárnap éjjel túszul ejtettek között - írja a Dunaújváros Online. A lap információit Horváth Gábor külügyi szóvivő is megerősítette, akinek elmondása szerint a Swissotel Bosphorusban hét magyar állampolgár - a Dunaferr egyik kft.-jének vezetői - tartózkodott, kettőnek sikerült kimenekülni, ők az isztambuli konzulátuson töltötték az éjszakát. A további öt magyart a túszdráma befejezte után a konzulátus munkatársai meglátogatták. A magyarok egy konferenciára utaztak Isztambulba, és terveiken a túszdráma sem változtat - mondta Horváth.

A túszdráma

A húszfős csecsenbarát török csoport egyébként hétfő délelőtt adta meg magát a török hatóságoknak. Az automata fegyverekkel felszerelt, feketébe öltözött férfiak vasárnap este helyi idő szerint fél tizenkettőkor (magyar idő szerint fél tizenegy) rohanták le az isztambuli Swissotel Bosphorus luxushotelt. A túszok pontos száma nem ismert, a vendégek közül sokan a vészkijáraton át menekültek, a helyi sajtó szerint pedig a túszejtés kezdete óta 25 embert szabadon engedtek. A CNN hírügynökség 100 túszról, míg a BBC 30-ról ír.

Swissotel Bosphorus
A hotelt a rendőrség körülzárta, a tárgyalások még az éjszaka megkezdődtek
fotó: EPA

A hotelt a rendőrség körülzárta, a tárgyalások még az éjszaka megkezdődtek. A túszejtők Oroszország Csecsenföldön megújított offenzívája ellen tiltakoztak, és azt szerették volna elérni, hogy az Amerikai Egyesült Államok arra használja befolyását, hogy elítélje az akciót. A túszejtők a török belügyminisztert, Saadettin Tantant kérték fel tárgyalópartnernek. Isztambul kormányzója, Erol Cakir és a helyi rendőrség vezetője tárgyalnak a túszejtőkkel.

Az akciót egy elítélt túszejtő vezette

Az akció vezetője a csecsen származású Muhammed Tokcan, egy elítélt terrorista volt, aki 1996-ban egy komphajó 200 utasát négy napig tartotta fogva. Tokcant nyolc évre ítélték az akcióért, ám a férfi 1997-ben megszökött a börtönből. A hatóságok 1999-ben újra letartóztatták, Tokcan Koszovóba próbált eljutni. A férfi 2000-ben, egy általános amnesztiarendelet nyomán szabadult.

A túszok többsége nyugati államok polgára: a brit titkos ügynökség szerint britek biztos vannak a foglyok között, de amerikaiak is túszul estek. A Swissair 11 alkalmazottja is foglyul esett. A túszokat a szálloda halljában tartják, azokat, akik szobájukban voltak a hotel elfoglalásakor a személyzet segítségével hozatták le. Egyes szemtanúk szerint több lövés is eldördült, amikor a hotelt lerohanták, de sebesültekről vagy áldozatokról semmi hír.

Az ENSZ elmarasztalta Oroszországot

Pénteken az ENSZ emberjogi bizottsága elítélte Oroszországot a csecsenföldi offenzívában tanúsított magatartása miatt. Törökországban szimpátiával tekintenek a csecsenek harcára, nemcsak azért, mert közös a vallásuk, hanem azért is, mivel Törökországban közel 25 ezer csecsen kivándorolt él.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!