Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Bírókat ejtettek túszul egy isztambuli bíróságon

2003.11.18. 11:49
Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd szakadár vezér szabadon engedését követelő kurd tüntetők behatoltak kedden egy isztambuli bíróság épületébe, és túszul ejtettek több bírót. A török rohamrendőrség elfogta a fegyvereseket.
A Kurd Munkáspárt (PKK) mintegy két tucat fegyverese í bíróságon Abdulah Öcalan, a PKK bebörtönzött vezetőjének szabadonbocsátást követelte -közölte a NTV török hírtelevízióra hivatkozva a Reuters. A török rohamrendőrség a Reuters szerint könnygázt vetett be a fegyveresek ellen, és rövid időn belül visszafoglalta az épületet, illetve elfogta az akciót végrehajtó tüntetőket.

A behatolók az épület harmadik emeletéről transzparenseket függesztettek ki, amelyeken "Demokratikus megoldást a kurd kérdésre", "Zárják be az Imrali börtönt" szlogeneket írtak. (Az Imrali szigeten lévő börtönben őrzik a kurd vezért 1999-ben történt elfogása óta.)

Abdullah Öcalan annak a Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a vezetője, amely tavaly Kurdisztáni Szabadság és Demokrácia Kongresszusára (KADEK) változtatta nevét, majd szombaton fölvette a Kurdisztáni Népi Kongresszus (KONGRA-GEL) nevet. A kurd szervezet lemondott korábbi szakadár terveiről, és párbeszédet ajánlott a török hatóságoknak.

Öcalant 1999-ben a török állam elleni gerillatevékenység miatt halálra ítélték, később azonban büntetését életfogytiglani szabadságvesztésre módosították.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!