Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Szaúdi túszdráma - kommandósokat vetettek be

2001.03.16. 11:35
A szaúdi biztonsági erők különleges egységeinek több mint harminc tagja megrohamozta a medinai repülőtéren veszteglő elrabolt orosz gépet, letartóztatta a három csecsen géprablót, és a fedélzeten tartózkodó utasok mind kiszabadultak. Egy személy megsérült.
Szaúdi és orosz tisztviselők elmondása szerint 47 utas hagyta el a gépet még a sikeres kommandósakció előtt: többségüket elengedték a gépeltérítők, néhányuknak pedig sikerült elszöknie.

A kommandósok reggelig vártak

Az eltérített orosz TU-154-es Medina repterének aszfaltján
fotó: EPA
Mindezt egy szaúdi illetékes közölte ezt az AFP hírügynökséggel, hozzátéve, hogy sűrű füst szivárgott ki a gépből, és egy mentőautó távozott onnan nagy sebességgel a reptér betonján felállított tábori kórház felé.

Oroszország kivonulását követelték Csecsenföldről

Mint ismeretes, a szaúd-arábiai Medinába térített orosz utasszállító gép csecsen elrablói korábban tárgyalásokat folytattak a szaúdi hatóságokkal. A biztonsági erők körbevették a repülőgépet annak megakadályozására, hogy az ismét felszállhasson. A csecsen géprablók, akik orosz közlés szerint a 162 utasból 41-et engedtek el, többségében gyerekeket és nőket, azt követelték, hogy Oroszország vessen véget kegyetlen katonai hadjáratának a szakadár Csecsenföldön.

A terroristák az éjjel állítólag több órára megszakították az egyeztetéseket a hatóságokkal, a pilóták pedig bezárkóztak a pilótafülkébe és rádiókapcsolatban vannak a külvilággal.

Szabadon engedett túszok pihennek a terminálon
fotó: EPA
A géprablók még csütörtök éjjel szabadon engedték a túszok közül az összes nőt és gyereket, később pedig további utasok is elhagyhatták a fedélzetet.

Szaúdi illetékesek közölték: a nők és gyerekek négy órával azután hagyhatták el a Törökországból eltérített Tu-154-es típusú gépet, hogy az leszállt a nyugat-szaúd-arábiai városban. Az egyik utas súlyos szúrt sebet kapott, akit a terroristák szintén elengedtek.

A terroristák Afganisztánba menekültek volna

A szaúdi hatóságok a terroristák követelésére éjjel ivóvizet és élelmet juttattak fel a gépre. A késekkel felszerelkezett csecsenek - akikről kiderült, hogy nem ketten, hanem négyen vannak - állítólag Afganisztánba akartak továbbrepülni. A banditák állítólag azt mondták, hogy pokolgépet helyeztek el a repülőgépen.

Két gépeltérítő, jobbról a volt csecsen belügyminiszter testvére
fotó: EPA
Egy csecsen forrás Ammánban azt közölte, hogy a gépeltérítők vezetője a volt csecsen belügyminiszter testvére volt. A forrás egy korábbi csecsen miniszter felesége, aki azt mondta, hogy a gépeltérítés célja a világ figyelmének a csecsen helyzetre való irányítása, és nemzetközi beavatkozás kérése.

A repülőgépen eredetileg 174 ember tartózkodott, a 162 utasból 98 orosz, a többi török.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásos kiútkeresés mellett foglalt állást, mint Moszkvában kijelentette, a legfőbb cél az utasok békés úton történő kiszabadítása.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!