Mária
-6 °C
-2 °C

Most török túszokat fenyegetnek lefejezéssel

2004.06.27. 11:15
Feltehetően az al-Kaida terrorszervezet támogatói állnak újabb három túsz elrablása mögött - állítja a BBC Online. Az al-Dzsazíra televízió újabb felvételt mutatott be, melyen három török túsz kivégzésével fenyegetnek terroristák.
Az al-Dzsazíra televízió által bemutatott videófelvételen három török túsz látható, körülöttük fegyveres terroristák. A mellékelt üzenet szerint a túszokat hetvenkét órán belül kivégzik, ha Törökország nem vonja ki embereit Irakból.

A terroristák arra is felszólítják a törököket, hogy tiltakozzanak a hétfőn kezdődő NATO-csúcs ellen. A felszólítás értelmében a török lakosságnak George Bush amerikai elnök ellen kell tüntetéseket szerveznie.

Egy neve elhallgatását kérő török diplomata az AP-nek nyilatkozva elárulta, hogy a három civil két napja tűnt el.

Ugyanazok

Elemzők szerint az eset felbátoríthatja az amúgy is aktív háborúelleneseket Ankarában. A NATO-tag Törökország a kezdetektől ellenezte a háborút, és nem is tagja az Egyesült Államok vezette koalíciónak. Ennek ellenére számos török civil dolgozik Irakban segítve a szövetséges hadsereget.

Az arab televíziónak eljuttatott közlemény szerint kivégzik a túszokat, ha az amerikai sereget segítők nem hagyják el Irakot a megadott határidőre. A felvételen a három török férfi két feketébe öltözött fegyveres előtt térdel.

A mostani túszejtők is az al-Kaida alvezére, Abu Muszab al-Zarkavi csoportjához tartoznak, legalábbis erre utalnak a falon látható feliratok. A terroristát eddig két túsz lefejezésével vádolják. Ő végezte ki az amerikai Nick Berget, és a múlt héten a dél-koreai Kim Sun-ilt. Mindkét kivégzést videóra vették, és iszlámista honlapokon nyilvánosságra hozták.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.