Gerzson
1 °C
10 °C

Az időjárás segít a kaliforniai tűzoltóknak

2003.11.01. 09:57
A hűvösebb őszi idő és a szitáló eső megkönnyebbülést hozott a tűztől megperzselt földnek Kaliforniában, de még ez sem elég ahhoz, hogy eloltsa a már hetek óta égő lángokat - tudósít a BBC. Tűzoltók ezrei próbálják elterelni a tüzet, hogy megvédjék a fenyegetett településeket.
A hőmérséklet esett az utóbbi napokban, és az előrejelzések szerint havazás várható a magasabb hegységekben. Éppen ezért a hetek óta küzdő túzoltók reméli, ellentámadásban mehetnek át, és eloltják a nagy károkat okozó tüzeket. Még hat tűzfészek ég Kalifornia déli részén Los Angeles, Ventura, San Bernardino és San Diego megyékben, és úgy tűnik mostanra már sikerült megfékezni a lángok terjedését - tudósít a BBC.

Megfékezték

Miközben úgy tűnik, a lángok elkerülik az eddig fenyegetett településeket, most a San Bernandino hegységben lévő Big Bear üdülőváros került veszélybe. A térséget kiürítették a hatóságok, amikor a lángok közel kerültek az aszálytól sújtott területekhez.

Közel 13 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, melyek már kétezer otthont pusztítottak el, és több mint 267 ezer hektárt perzselt fel. "Ez Kalifornia történetének egyik legnagyobb tragédiája" - közölte az állam leköszönő kormányzója. Gray Davis megjegyezte, hogy a teljes kár jócskán meg fogja haladni a kétmilliárd dollárt, amit eredetileg becsült.

Davis megköszönte megválasztott utódja, Arnold Scharzenegger közbenjárását a szövetségi segélypénzekért. Az együttműködés ritka példájaként a a két ellenfél együtt dolgozik - közölte a BBC. Az övezetet George Bush elnök katasztrófasújtotta övezetté nyilvánította, mely lehetővé tette, hogy segélyeket folyósítsanak az államnak. Bush korábban kijelentette, minden lehetséges segítséget megadnak az államnak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.