Előd
5 °C
11 °C

'Tűzszünet' a brit kormány és a BBC között

2003.06.30. 18:07
Egyfajta tűzszünet állt be hétfőn a munkáspárti brit kormány és a BBC között, miután mindkét fél ultimátumokkal és perrel fenyegette meg a másikat az iraki hírszerzési anyagok kormányzati kezelési módjának ügyében kirobbant, eddig példátlan médiaháborúban.
A hétfői The Times értesülése szerint a brit állami tévé- és rádióvállalat - miközben folytatja a kormány ellen kilátásba helyezett rágalmazási per aktív jogi előkészítését - arra készül, hogy független döntőbíró közbenjárását ajánlja fel a kormánynak, elkerülendő a kapcsolatokban további súlyos károkat okozó és igen drága nyilvános bírósági procedúrát.

A rágalmazási pert Andrew Gilligan, a BBC vezető katonapolitikai tudósítója helyezte kilátásba a cég teljes támogatásával és egyetértésével a hétvégén, miután Phil Woolas, az alsóház helyettes vezére - a többségi frakció helyettes vezetőjéhez hasonló, annál szélesebb jogú, kabinettagsággal járó tisztség viselője - nyilvános levélben vádolta meg Gilligant a parlament félrevezetésével.

A BBC-tudósító még májusban, meg nem nevezett hírszerzési illetékesre hivatkozva a londoni rádió hírműsorában azt mondta, hogy a kormány az iraki háború előtt igyekezett "szexisebbé" tenni a fegyveres beavatkozás megalapozásához összegyűjtött hírszerzési értesüléseket, főleg annak az állításnak az előtérbe helyezésével, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek akkoriban 45 perces bevetési készültségben voltak.

A brit parlament külügyi bizottsága, részben éppen a BBC-tudósítás alapján, vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a kormány a háború előtt nem élt-e vissza az iraki hírszerzési információkkal. A testület a minap meghallgatta Gilligant is.

Alastair Campbell, a kormány első számú szóvivője, akire Gilligan állításai elsősorban vonatkoztak, eddig három, ultimátumszerű üzenetben követelte, hogy a BBC fedje fel bizonyítékait, és kérjen elnézését a kormánytól. A BBC intézményi főszerkesztője, valamint hírigazgatója - mindketten a kormányzó Labour egykori pénzadományozó támogatói - hasonlóan éles üzenetekben utasította vissza a kormány "megfélemlítési kísérleteit" és "bosszúhadjáratát".

Campbell legutóbbi levele ugyanakkor burkolt "tűzszüneti" kezdeményezést is tartalmazott, javasolva, hogy a felek a külügyi bizottság jövő hétfőre várt vizsgálati eredményéig hagyjanak fel az ütésváltással. Campbellnek ehhez kedvező hátszelet adott az a kiszivárogtatás, miszerint a bizottság nem fogja megállapítani az ő felelősségét a hírszerzési adatok manipulálásában.

A BBC ugyanakkor egyre nagyobb mértékben aktív részesévé válik a parlamenti vizsgálatnak: Gilligan hírek szerint olyan dosszié összeállításán dolgozik, amely a Campbell által a bizottság előtt elmondottak "következetlenségeit" összegzi, és ezt a dossziét a BBC benyújtja a külügyi bizottságnak.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.