Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Letiltották a Putyint kritizáló tévécsatornát

2003.06.23. 11:57
A "nézők érdekeire" hivatkozva felfüggesztették az egyetlen független orosz tévéadó, a TV5 sugárzását. Az illetékes orosz minisztérium szerint a csatorna színvonaltalan műsorokat sugárzott, újságírók szerint az állam próbál beavatkozni függetlenségükbe.
A független orosz TV5 televízió több munkatársával a stúdióhoz való érkezés után közölték vasárnap reggel, hogy a tévéadó sugárzását felfüggesztették. A TV5 helyén most egy sportcsatorna adása látható. A sajtóügyi minisztérium a csatorna körül kialakult anyagi vitákkal indokolta a döntést. Emellett a minisztérium szerint a csatorna nem "minőségi műsorokat" sugároz, így "ebben a helyzetben a nézők érdekeit figyelembe véve" a bezárás mellett döntöttek.

Állami befolyás

Orosz újságírók szerint csak az állam próbálja minél jobban kiterjeszteni befolyását. Alexei Venediktov, az Ekho Moszkvi rádió főszerkesztője szerint a TV5 bezárásával teljessé vált az állami befolyás az országosan fogható televíziók körében.

Csökkenő függetlenség

A TV5 vezetése elismeri, hogy valóban anyagi gondjaik vannak: az újságírók többsége már három hónapja nem kapott fizetést, a telefonszámlákat nem fizették be, a sofőrök pedig sztrájkoltak. De Viktor Senderovics újságíró szerint "a minisztérium megvárhatta volna, amíg magunktól bezárunk". Az Oroszországban igen népszerű Senderovics hozzátette, hogy más adónál nem tudja elképzelni jövőjét. Ő és több más újságíró társa mindig újabb független adókhoz szerződött, amikor régi munkahelyüket bezárták, ám most már nem maradt több független hely. Orosz újságírók szerint évek óta egyre csökken a szerkesztők függetlensége az orosz médiában.

Kritikus hangok

Az orosz kormányzatot, és Vlagyimir Putyin elnököt kritizáló TV5 egy évvel ezelőtt alakult meg, a független TV6 csatorna bezárása után. A TV6 a részvényesek és egy állami nyugdíjbiztosítási alap anyagi vitái miatt szűnt meg. A TV6 igen népszerű adó volt, mert főként azokat az újságírókat foglalkoztatta, akik a csecsenföldi háború idején a kormányt kritizáló riportokat készítették az NTV számára. Az NTV-t végül a Gazprom állami energiaipari óriásvállalat vásárolta meg, így ezzel meg is szűntek a kritikus hangvételű riportok.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.