Ákos, Bátor
-1 °C
12 °C

Támadnak a finnugorok

2005.06.21. 22:59
Marik, észtek, finnek, magyarok és a CIA is felbukkan egy Moszkvában terjedő összeesküvés-elméletben. A szélsőjobboldaliak terjesztette, de a Kreml véleményét is tükröző elmélet szerint az amerikai kormány a CIA helyett civil szervezetekkel próbálja megdönteni a hatalmat Oroszországban. A háttérben Soros Györgyöt sejtik.
p>Az amerikai demokráciaexport keretében próbálnak forradalmat szítani Oroszországban a mari kisebbség szervezetei, vádaskodott egy orosz magántelevízió politikai háttérműsora. A TVC csatorna Az igazság pillanata című műsora manipulatív vágásokkal azt a látszatott keltette, mintha ezt a marik vezetője, Vlagyimir Kozlov be is ismerte volna.

A műsorban nyilatkozó Kozlov valóban elismerte, hogy a marik szervezete, az Öszmari Tanács, ileltve a nemzetközi finnugor újság, a Kudo-kudo is kap pályázati támogatást a Soros-alapítványtól, valamint finn, észt és magyar intézményektől. A műsor ezt úgy állította be, mintha az alapítvány és a külföldi intézmények a Tanács ellenzéki tevékenységét támogatják. Kozlov valójában azt mondta, hogy a pénzen számítógépeket és irodai felszereléseket vettek.

Összefüggéseket látnak

Ez azonban nem akadályozta meg Az igazság pillanata készítőit abban, hogy egy Eduard Sevarnadze bukott grúz elnökkel készített interjú részleteinek bevágásával a nemzetközi összeeskűvés látszatát keltse, hogy a Soros-alapítvány humanitárius programnak álcázva bársonyos forradalmakat készít elő a posztszovjet térségben.

A tévéműsorban ismertették az orosz parlament tíz nappal ezelőtti, a mari kérdés európai parlamenti tárgyalását elítélő határozatát is. A teljes egészében a Kreml irányítása alatt álló parlament azzal vádolta a kérdést beterjesztő magyar, finn és észt képviselőket, hogy a baltikumi orosz kisebbség elleni jogsértésekről akarták csak elterelni a figyelmet.

Paranoiás reakció

A műsor másik megszólalója a szélsőjobboldali Liberális Demokrata Párt alelnöke volt. Alekszej Mitrofanov gyanúja szerint a még mindig hidegháborút folytató amerikai kormány a CIA helyett immár civil szervezeteken keresztűl avatkozik be más államok belpolitikájába. Véleménye szerint a Nyugat, amióta belátta, hogy a csecsenek terroristák, új lehetőséget keresett annak bizonyítására, hogy Oroszországban megsértik az emberi jogokat.

Mitrofanov szerint ezt Mariföldön, egy nem muzulmán régióban találták meg. A különc nácivezér Vlagyimir Zsirinovszkijhoz hasonlóan paranoid Mitrofanov azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Mariföld orosz elnökét, Markelovot egy európai útján letartóztassák és "afféle kis Pinochetként" perbe fogják.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.