Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Terrorellenes ügynökök három ország repülőin

2001.12.18. 09:47
Az utasok biztonsága érdekében az Egyesült Államok és Izrael mellet ezentúl Ausztrália is alkalmaz titkos ügynököket az ország légi járatain. A szigetországban egyéb nemzetbiztonsági intézkedéseket is életbe léptetnek.
A szeptember 11-i merényletek miatt elrendelt terroristaellenes intézkedések keretében a hét végétől fegyveres titkos ügynökök lesznek jelen az ausztrál légitársaság egyes belföldi és külföldi járatain.

Kétnapos őrizet, e-mail figyelés

Egy keddi bejelentés szerint a John Howard vezette kormány jóváhagyta azt az elképzelést, hogy a titkosszolgálat - ügyvédi képviseletet sem biztosítva - 48 órára őrizetben tarthat bármely olyan személyt, aki a nemzetbiztonságot fenyegető akcióról információval rendelkezik. Az illető elektronikus levelezése is "lehallgatható".

Több mint 100 tiszt a gépeken

A légi biztonságra felügyelő járatkísérő tisztek első csoportjának - 22 főnek - a kiképzése a hét végére befejeződik, és az év végéig további 89 tiszttel egészül ki az új légi biztonsági erő, amelynek tagjait a rendőrség és a védelmi szolgálatok soraiból toborozzák.

Ausztrálián kívül eddig az Egyesült Államok és Izrael az a két ország, amely fegyveres titkos ügynököket alkalmaz a légi járatokon az utasok biztonsága érdekében. A járatokon való jelenlétük kiegészíti a repülőtéri biztonsági szolgálatok tevékenységét.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.