Ágnes
-11 °C
-4 °C

Szerb beismerés: történtek nemzeti alapú incidensek

2004.09.10. 19:06
A szerb vezetés elismerte, hogy történtek nemzeti alapú incidensek a Vajdaságban, de ezek száma szerintük az elmúlt tíz év átlagához képest nem emelkedett. A vajdasági magyarok utóbbiban kételkednek
Dragan Jocic szerb belügyminiszter pénteken elismerte, hogy történtek nemzeti alapú incidensek a szerbek és magyarok között a Vajdaságban, de ezek a kilengések szerinte nem fogják megrontani a jó viszonyt közöttük.

18 fizikai támadás, 23 temetőrongálás

Dragan Jocic és Rade Bulatovic, a szerb titkosszolgálat vezetője pénteken jelentést tett a szerb parlament nemzetbiztonsági bizottsága és a nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó bizottsága előtt. A két testület Szabadkán tartotta meg kihelyezett ülését. Jocic és Bulatovic beszámolt azokról a tavaly és az idei év első nyolc hónapjában történt incidensekről, amelyek különféle nemzetek képviselői között vagy kárukra történtek.

Jocic szerint ezalatt a Vajdaságban összesen 67 olyan eset történt, amit nemzetek közötti kilengésnek lehetne minősíteni. Összesen 18 fizikai támadás történt - hatszor a magyarok ellen -, hat verekedés történt szerbek és magyarok között, de a nyomozás egy esetben sem állapította meg, hogy kimondottan nemzetiségek közötti viszály vagy türelmetlenség állt volna a háttérben.

Temetőrongálás 23 esetben történt: nyolcszor katolikus, hatszor pravoszláv temetőben, a többi esetben "vegyes" sírkertet gyaláztak meg. Hétszer ért támadás egyházi létesítményeket. A rendőrség 53 esetben tett bűnvádi feljelentést, és ebből 35 esetben indult szabálysértési eljárás. Összesen 24 bűnügyet zártak le a hatóságok, a tettesek közül 28 szerb, 18 magyar, öt szlovák, két-két román, roma, horvát és bunyevác, egy albán és egy jugoszláv volt. Nagyjából hasonló a nemzetiségi sorrend a szabálysértések esetében is.

"Nem nőtt az incidensek száma"

Rade Bulatovic szerint az elmúlt tíz év átlagához képest nem nőtt az incidensek száma, és a Vajdaságban a biztonsági helyzet stabil. A titkosszolgálat közel száz "nemzeti" előjelű esetet vizsgált meg, és kiderítette, hogy mind különálló, nem tervezett vagy valaki által szervezett bűntény volt. Milorad Mircic, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint nincs bizonyíték arra, hogy megfontolt és irányított kampány folyik a kisebbségek ellen.

A belügyminiszter sérelmezte, hogy egyes sajtóorgánumok és politikusok könnyelmű kijelentéseket tesznek. A többi belgrádi kormánypolitikushoz hasonlóan azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a nemzetiségek közötti viszonyt érintő problémák nemzetközivé terebélyesítése nem fog jót tenni sem Szerbiának, sem a magyar közösségnek.

Hamisítják a statisztikákat?

A két bizottság ülésén felszólalt Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke, aki vitába szállt Jociccsal és Bulatoviccsal. Azt hangoztatta, hogy a Vajdaságban 1990 óta sajátos háború folyik a magyarok ellen, hosszú ideje, nagy kiterjedéssel és "alacsony intenzitással". Jocic és Bulatovic indulatosan cáfolta Páll állításait.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kétségeinek adott hangot a belügyi statisztika pontosságával kapcsolatosan. A VMSZ vezetője szerint jóval több magyarellenes támadás történt, de a rendőrségi jelentéseket már a jegyzőkönyvek írásakor meghamisítják a helyi kapitányságokon. A pártelnök üdvözölte, hogy a parlamenti bizottságok Szabadkán tartották meg kihelyezett ülésüket, bár szerinte ezt már rég meg kellett volna tenniük.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.