Jusztina
11 °C
22 °C

Rajtaütés egy nyugat-kínai határállomáson

2008.08.04. 07:04
16 kínai határőr vesztette életét egy terrortámadásban Kína nyugati, muszlimok lakta tartományában. A kínai kormány az év eleje óta a muzulmán ujgur szeparatisták terrortámadásaival riogat, most is őket tették felelőssé.

16 kínai határőrrel végeztek azonosítatlan támadók Kína nyugtalan nyugati tartományában, a főként muzulmán ujgurok lakta Hszincsiangban (Xinjiang). A kínai sajtójelentések szerint a támadók autókkal közelítették meg a kasgari határátkelőt, majd kézigránátokat hajítottak a határőrbódékra.

A 16 halott mellett ugyanennyi sebesültje is van a támadásnak. A kínai állami média szűkszavú jelentése szerint két támadót elfogtak, a többiek sértetlenül elmenekültek.

Kína a szélsőséges ujgur terroristákat vádolta - létezésük eddigi egyetlen bizonyítéka, hogy nemrég egy magát ujgur iszlamistának valló csoport vállalta a felelősséget egy öt halálos áldozatot követelő merényletért. A csoport egyben az olimpiai rendezvények elleni terrortámadásokkal is fenyegetőzött - a kínai hatóságok erre a veszélyre hivatkozva az év eleje óta rendszeresen zaklatják az ujgurokat.