Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Ujjongás helyett lőttek az irakiak Bászránál

2003.03.25. 01:58
Az angol erők a váratlan ellenállás miatt visszavonulásra kényszerültek Bászránál. Egy évig is tarthat a város "pacifikálása" - véli egy brit tiszt.
Heves tűz fogadta a brit "Sivatagi Patkányokat" Bászrában, értesült a BBC, így a brit erők a városkapukon kívülre kényszerültek visszavonulni, erőik átcsoportosítására. - Ujjongó tömegre számítottunk, de ebből semmi sem lett - mondta egy brit katonai szóvivő a BBC-nek.

- A britek "mélységesen csalódottak", amiért Irak második legnagyobb városában eddig nem tört ki népfelkelés a kormányhoz hű csapatok ellen. Szembe kell nézni azzal, hogy az ellenállási gócok felszámolása sokáig elhúzódik. A tudósító által idézett brit tiszt szerint "hosszadalmas dologra kell berendezkedni - ez akár egy évig is így mehet tovább".

A BBC tudósítója szerint az ellenálló iraki katonákat Szaddám Huszein elnökhöz hű milíciák ellenőrzik. Ezek gondoskodnak arról, hogy ne adják meg magukat. Senki sem számított ennyire erős ellenállásra Bagdadtól ilyen távol - mondta a haditudósító.

Szórványos ellenállás Bagdadnál

A Bagdad felé nyomuló amerikai-brit erők hétfő éjjel heves tűzharcot vívtak az iraki erőkkel, számolt be a BBC. Mindamellett Stanley McChrystal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának műveleti aligazgatója közölte, hogy az amerikai szárazföldi erők kuvaiti irányból már több mint 320 kilométernyire hatoltak be iraki területre, és a 3. gyalogsági hadosztály alig több mint 80 kilométernyire van Bagdadtól.

A vezérőrnagy kijelentette, hogy az amerikai csapatok eddig szórványos ellenállásba ütköztek csupán, de elismerte: még nem bocsátkoztak közvetlen összeütközésbe az iraki elitkatonaság, a Köztársasági Gárda Bagdadot védő hadosztályával. Az inváziós erők helikopterei viszont már támadták a Medina hadosztályt - erősítette meg McChrystal, elismerve egy Apache helikopter "leesését".

A 3. gyalogsági hadosztály szóvivője elismerte, hogy egy katonáját agyonlőtték a Bagdadtól 160 kilométernyire délre található Nedzsefnél. Társai üldözőbe vették a támadót, és megöltek két irakit, másokat pedig foglyul ejtettek - tolmácsolta a tiszt szavait az AFP.

Az iraki hadműveletek március 20-i kezdete óta hivatalos adatok szerint mintegy negyven amerikai és brit katona vesztette életét harcban vagy balesetben. A tényleges veszteségek nagyobbak is lehetnek.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.