Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Háborús gázfelhők Ukrajna egén

2005.12.28. 17:29
Oroszország és Ukrajna a tárgyalóasztal mellett folytatja a gázárakról kialakult vitáját. Az oroszok piaci árat akarnak szabni a volt szovjet tagköztársaságnak a földgázért, amely azt jelenti, hogy mintegy ötszörösére emelnék az árakat. Az ukránok cserébe az orosz fekete-tengeri flotta krími bázisainak bérleti díjait emelnék meg. Ez Moszkva szerint „halálos lépés” lenne, ami lefordítva annyit jelent: háború.

Szerdán nem született megállapodás az orosz-ukrán gázár-vitában - idézték orosz hírügynökségek a Moszkvában tárgyaló ukrán energiaügyi minisztert. Ivan Placskov tájékoztatása szerint a megbeszélések csütörtökön folytatódnak. A két ország között az elmúlt hónapokban éles vita alakult ki a jövő évi gázárakról. Ha nem jön létre az év végig új szerződés, a Gazprom leállítja Ukrajna földgázellátását – közölte korábban a Gazprom orosz vállalat képviselője.

A vitát az váltotta ki, hogy az orosz cég közel ötszörösére szeretné emelni a Kijevnek jutatott gáz árát. A Gazprom tervei szerint 1000 köbméter földgázért a jelenlegi, nem egészen 50 dollár helyett 230 dollárt kellene fizetnie Kijevnek. Ez annak a stratégiának a része, amelynek keretében a Gazprom a szovjet korszak kedvezményes árairól áttér a nemzetközi piac szabályai szerinti kereskedésre.

Lopni fogják a gázt?

Magyarországnak több hónapra elegendő gáztartaléka van

A magyar háztartások gázellátása biztonságban van, az orosz-ukrán gázvita magyarországi hatásainak elkerülése érdekében a kormány folyamatosan tárgyal a partnerekkel - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

A Gazprom szerdán arról tájékoztatta a Mol-t: nem tudják garantálni, hogy az ukrán fél a földgázszállítmányt maradéktalanul eljuttatja az ukrán-magyar határra, annak ellenére, hogy az orosz-ukrán határon átadják a szerződött mennyiséget. A Mol szerződése alapján az orosz fél a magyar-ukrán határon garantálja a szállítandó mennyiséget, a Mol válaszlevelében az orosz féltől a változatlan szállítás garanciáját kérte - mondta Kóka János.

Magyarország körülbelül hárommilliárd köbméternyi gáztartalékkal rendelkezik, ez azonban nem elsődlegesen a szállítási kiesések kompenzálására való, hanem a gázfelhasználás ingadozásának kiegyensúlyozására. Bármiféle kiesés esetén a tartalékok hónapokon keresztül biztosíthatnák a zavartalan gázellátást - húzta alá a miniszter.

Kijevben élesen elutasítják az orosz követelést, azt hangoztatva, hogy Ukrajnának átmeneti időszakra van szüksége, amíg gazdasága alkalmazkodni tud az új feltételekhez. Ukrajnában úgy vélik: a Gazprom engedelmes eszköze a Kreml terveinek, amelyeknek célja megbüntetni Ukrajnát. A két ország viszonya igen fagyossá vált azt követően, hogy az Ukrajnában tavaly lezajlott narancsos forradalom eredményeként a Nyugat-barát Viktor Juscsenko került az elnöki posztra letaszítva onnan Moszkva kegyencét, Viktor Janukovicsot.

A Gazpromnak ugyanakkor nagy fejtörést okoz, hogy az ukrajnai csővezeték elzárása ne sújtsa a konszern közép- és nyugat-európai vásárlóit is. Az utóbbi térségbe irányuló orosz gázszállítmányok 80 százaléka ugyanis Ukrajnán keresztül éri el a célországokat. Az aggályok eloszlatása végett a Gazprom múlt pénteken nyilvános próbát tartott, demonstrálva, hogy képes Ukrajnát kiiktatni a gázellátásból anélkül, hogy ez hatással volna a nyugati szállítmányokra.

Az Kárpátalján komoly gondokat okozott: a Munkácsi járásban a nyomáscsökkentés miatt egyes helyeken automatikusan leálltak a kazánok és a konvektorok. A megyei hatóságok takarékosságra szólították fel a lakosságot.

Ukrajna viszont azzal érvel: minden ezer köbméter földgázból 150 köbméter jogosan illeti meg. A Gazprom szóvivője annyit elismert, hogy a 2001 októberben kötött szerződés értelmében a tranzitszállításért fölgázban, vagy pénzben kell fizetni, de a szolgáltatásért fizetendő térítést évente kell rögzíteni, ezért Ukrajnának nincs joga jövő év január elejétől elvenni az orosz fölgázból.

Az ügynek magyar vonatkozása is van. Ha ugyanis Ukrajna folytatja a maga részének lecsapolását, akkor Nyugat-Európának (így Magyarországnak) húsz százalékkal kevesebb gáz jut.

A Gazprom szerint amennyiben az árról szóló jegyzéket nem írják alá az év végig, és Ukrajna bármennyi orosz fölgázt is lecsapol a területén átmenő tranzit szállítmányból, az lopásnak lesz tekinthető. Az orosz cégóriás szerint Ukrajna ez esetben az Európai Uniót is meglopná, ahová csatlakozni szeretne.

Megcsapolnák az orosz flottát

A vitát csak súlyosbította, hogy az ártárgyalások közben december 22-én egy magas rangú ukrán diplomata azzal vádolta meg Oroszországot, hogy a fekete-tengeri flotta jogtalanul használ egyes krími létesítményeket. Elemzők szerint Ukrajna az orosz földgáz árának emelését az orosz fekete-tengeri flotta által fizetett évi 93 millió dolláros bérleti díj megemelésével kívánja kivédeni.

Az orosz fekete-tengeri flotta a krími Szevasztopolban és több kisebb támaszponton állomásozik. A Szovjetunió 1991-ben történt felbomlása után az egykori szovjet fekete-tengeri flottát felosztották Oroszország és Ukrajna között. A kétoldalú szerződés értelmében az orosz flotta 2017-ig állomásozhat a Krímben.

Egy 1997-es megállapodás alapján az oroszok évi 93 millió dollárért használják a szevasztopoli bázist. A szerződés alapján a bázis hét hadihajónak, 125 egyéb hajónak, tíz tengeralattjárónak, harmincöt harci repülőgépnek és tizenhárom harci helikopternek ad otthont 2017-ig.

Az ukránok szerint azonban ebből több pénzt is ki lehetne szedni. Minden bizonnyal erre utalnak az ukrán fél válaszlépései, amikor kijelentik: racionális árakat kell megszabni az oroszoknak a támaszpontok használatáért. Kijevi források szerint a szevasztopoli létesítmények bérlete az oroszoknak évi kétmilliárd dollárt is megérne.

Vissza a tárgyalóasztalhoz

"A Fekete-tengeri flottáról szóló megállapodás elválaszthatatlan része az orosz-ukrán alapszerződésnek, amelynek a második része az államhatárok sérthetetlenségének elismerését tartalmazza. Ezért ezeknek a megállapodásoknak a felülvizsgálata a halállal ér fel" - jelentette ki Szergej Ivanov kedden a Moszkva melletti Naro-Fominszkban.

Az orosz védelmi miniszter óva intette Ukrajnát attól, hogy bolygassa a Fekete-tengeri orosz flotta Krím-félszigeti állomásozásának feltételeit, értésre adva: ez a lépés határköveteléseket válthatna ki Oroszországban, ami végzetes következményekkel járhat. Orosz nacionalista politikusok egyébként gyakran szorgalmazzák a Krím visszacsatolását, amely 1954-ben, Nyikita Hruscsov szovjet vezető jóvoltából került át Ukrajnához.

Kijev erre reagálva közölte, hogy nem akar egyoldalúan változtatni ezeken a feltételeken. Anatolij Hricenko ukrán védelmi miniszter közölte: Kijev tiszteletben tartja a bérleti szerződést. "Ha problémák merülnek fel, azokat kétoldalúan, higgadtan, döntőbírák részvételével és a kormányok között kell megoldani" – nyilatkozta a tárca vezetője.

Jurij Jehanurov ukrán miniszterelnök a múlt héten kilátásba helyezte, hogy Kijev az őt érő orosz gazdasági nyomás miatt konzultációt kér azoktól a nyugati hatalmaktól, amelyek az atomsorompó-szerződéshez való 1994-es csatlakozásakor vállalták nemzetbiztonságának szavatolását. a memorandum aláíróitól. Az 1994 decemberében aláírt budapesti memorandumban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország biztonsági garanciákat nyújtott Ukrajnának, cserében a területén maradt szovjet atomfegyverek birtoklásáról való lemondásáért.

Az orosz külügyminisztérium szerdán úgy vélte: Ukrajna nem kérhet oltalmat a gázárviszályban. Moszkva meg van győződve arról, hogy az európai árakra való áttérés az Ukrajnának szánt gázszállítások és a rajta keresztül Nyugat-Európába irányuló gáztranzit tekintetében nem tekinthető a szuverén ukrán jogérvényesítés veszélyeztetésének – áll az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.