Ákos, Bátor
1 °C
12 °C

A gázvita elsodorta az ukrán kormányt

2006.01.10. 15:20
A kormány elleni bizalmatlansági indítványt fogadott el a kijevi parlament a Moszkvával kötött gázmegállapodás miatt kedden.

A 450 fős parlament 250 képviselője támogatta a Jurij Jehanurov vezette kormány menesztését célzó indítványt kedden. De mivel Ukrajnában prezidenciális rendszer van, az elnök hatáskörébe tartozik a kabinet kinevezése és menesztése.

A BBC ennek kapcsán felidézi, hogy az ukrán kormányfő nemrégiben bejelentette: a fogyasztói gázárak változatlanok maradnak a kelet-európai országban. Annak ellenére lesz ez így, hogy Moszkva duplájára emelte az általa szállított energiahordozó díját. Oroszország egyébként január elsején elzárta a gázcsapot, és három napig nem adott gázt Ukrajnának, mert több pénzt követelt Kijevtől.

Most Viktor Juscsenko ukrán elnök kerülhet nehéz helyzetbe, mert bár ő az elmúlt napokban győzelemként értékelte a megállapodást, a parlament kevésbé lelkes. Igaz, Juscsenkóék így is lefaragtak az orosz követelésekből, hiszen Moszkva eredetileg sokszoros árat követelt a gázért.

Az ukrán parlament most nem is egészen az árak miatt háborodott fel, hanem az a bizonytalanság keltett feszültséget - legalábbis a BBC szerint -, hogy mennyire maradnak stabilak a fizetések és a munkahelyek a gázágazatban. Jurij Jehanurov kormánya végül is ebbe bukhat bele, és lehet, hogy már csak napjai vannak hátra a hatalomban.

Jehanurov úgy nyilatkozott a szavazás után, hogy kormányát nem köti a parlament határozata. A törvényhozás szerinte egyébként a márciusban esedékes választások miatt szavazott ellene - vélte a kormányfő. A BBC szerint mindez Ukrajna válságát jelzi, hiszen hat hónap alatt Jehanurov kabinetje a második, amelyet menesztenek.

Politikai megfigyelők egyáltalán nem lepődtek meg az ukrán változásokon, sokak szerint Tyimosenko volt kormányfő készül visszatérni a hatalomba. A politikusnő ugyanis a háttérben úgy tűnik, kiegyezik Juscsenko elnökkel. Tyimosenko és Juscsenko a narancsos "forradalom" után kerültek hatalomra, majd Juscsenko megvált politikai szövetségesétől. Az időközben népszerűségéből sokat vesztő elnök azonban most úgy látszik, újra előveszi Tyimosenkót, aki mögött komoly gazdasági lobbi áll.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.