Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Gyerekszexbotrány az ENSZ-ben

2002.02.27. 12:33
Az ENSZ égisze alatt tevékenykedő békefenntartó és segélyszervezetek munkatársai szexuális ellenszolgáltatásokat kérnek az afrikai menekülttáborokban élő gyermekektől, elsősorban a 18 éven aluli lányoktól - derült ki az UNHCR és a Save the Children belső nyomozása során, melynek szomorú eredményét ma tárták a nyilvánosság elé.
Több mint negyven különféle segélyszervezet - beleértve az ENSZ menekültügyi biztosságát és a Save the Children segélyszervezetet is - munkatársai érintettek az ügyben, amelyre több hónapos belső nyomozás derített fényt nyugat-afrika menekülttáboraiban. Több tucat, a helyszínen rögzített tanúvallomás utal arra, hogy a segélyszervezetek a táborokban tevékenykedő munkatársai helyzetükkel visszaélve különféle szexuális ellenszolgáltatásokat kérnek a menekültektől, elsősorban a 18 éven aluli lányoktól.

A jelentés szerint - melynek teljes szövegét nem hozták nyilvánosságra - a táborokban élő gyereklányok helyzetét nem csak a segélyszervezetek munkatársai, hanem a békefenntartók és a tanárok is kihasználják.

A 18 éven aluli afrikai lányok tanúvallomásaiban több mint 40 segélyszervezet, és 70 magánszemély neve szerepel. A lányok azt állítják, hogy élelmiszert, szállást, gyógyszert és jobb osztályzatokat kaptak szolgálataikért, és senki nem informálta őket arról, hogy mindez alanyi jogon is jár nekik. A Save the Children példát statuálva máris kirúgta egyik érintett alkalmazottját, és ezentúl több nőt küld majd a táborokba, hogy az ő jelenlétükkel is akadályozza a macsó garázdálkodást.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!