Ágnes
-13 °C
0 °C

Az ENSZ megkerülésével háborúzna Amerika

2003.02.16. 14:33
Nagy Britannia és az Egyesült Államok pénteken még a háborúra feljogosító ENSZ-határozatot szövegezte, a tanács békepárti hangulata és a hétvégi milliós békedemonstrációk hatására azonban visszavonulót fújtak. A két ország létérdeke, hogy elkerülje a BT vétóját, ezért magának a szervezetnek a megkerülésére készülnek.
A többmilliós béketüntetések és az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iraki háborút elutasító hozzáállása miatt határozattervezetének átdolgozására kényszerült az Egyesült Államok és Nagy Britannia - írja az AP. A két háborúpárti szövetséges még a világszervezet fegyverzetellenőreinek pénteki beszámolója előtt kezdett neki egy az 1441. számú határozatnál keményebb, pontosabb szövegű BT-határozat megszövegezéséhez.

Pénteken még harcra készültek

A pénteki ülést megelőzően kiszivárgott részletek szerint a britek szövegtervezete elítélte volna Irakot az ENSZ leszerelési határozatainak megsértése miatt. A háború megkezdésére továbbra is csak "komoly következményként" utalt volna. A határozat szövege szerint az ENSZ hozzájárulását adta volna a katonai akcióhoz. Az AP információi szerint amerikai kormánykörök a BT pénteki ülése előtt még arra készültek, hogy az új határozatot akár már szombaton beterjesztik.

Visszatapsolták

Az ellenőrök mérsékelt jelentése és a háborút ellenzőinek a BT ülésén nyílt színi tapsot kiváltó békepárti megnyilvánulásai azonban megakadályozták az amerikaiak és a britek tervét a háborúra is feljogosító határozati szöveg gyors elfogadásáról.

Új határozat kell

A pénteki, háborúpárti szempontból kudarccal zárult ülés után a brit és amerikai diplomaták végül a tervezet átdolgozása mellett döntöttek. A brit kormánynak, figyelembe véve az országban uralkodó háborúellenes hangulatot, elkerülhetetlenül szüksége lenne a háborúra feljogosító ENSZ-határozatra a katonai akció megkezdéséhez. Jelen pillanatban azonban kizártnak tűnik, hogy Franciaország, Oroszország és Kína hozzájáruljon ehhez.

Megkerülnék a BT-t

Hogy ne kényszerítsék a három országot a javaslat megvétózására a két kormány az 1999-es koszovói konfliktus idején már sikerrel alkalmazott módszer szerint járhat el. Ez esetben a két ország, hangsúlyozva az ENSZ szerepének fontosságát benyújtja a háborús felhatalmazást is tartalmazó határozati javaslatát. Az ülés folyamán, közvetlenül a szavazás előtt azonban az ENSZ egységének érdekében visszavonnák a javaslatot. olyanná alakíthatja a határozat tervezetét, hogy azt akár a BT ülésén is vissza lehessen vonni. Mivel a jelenleg érvényben lévő 1441-es határozat már tartalmaz utalást a katonai akcióra, a világszervezeten belüli rendezés hívének tűnő két ország megindíthatja a támadást.

Hasonlóan járt el a Clinton kormányzat 1999-ben, a Jugoszlávia elleni katonai támadás előtt - bár akkor csak Oroszország és Kína ellenállását kellett megtörni. A BT elé beterjesztett határozati javaslatot akkor Oroszország várható vétója miatt vonták vissza az utolsó pillanatban. Az európai közvélemény ellenzése mellett a katonai támadás megindult, a 78 napig tartó bombázások után az ENSZ végül a terület fennhatóságának átvételéről hozott határozatot - utólag legitimálva a katonai akciót. Az AP-nek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő diplomaták szerint egy hasonló forgatókönyv Irak esetében is megoldást jelenthetne.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.